3 juli 2018  
Uitslag Dutch Open Coubertin Cup 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 30 juni werd in Arnhem de Internationale Coubertin Cup georganiseerd, de jaarlijkse moderne vIijfkamp waarop het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF en het Militair Ruiterbewijs in Zilver kunnen worden behaald. De wedstrijd werd georganiseerd door de KNSA; er waren deelnemers uit Duitsland, Indonesië, Nederland, Zuid-Afrika en Zweden.

 

De moderne vijfkamp is oorspronkelijk gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair en bestaat uit achtereenvolgens:

 

  1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer;
  2. zwemmen: 200 m vrije slag (100 m voor 30+);
  3. paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard; en
  4. schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m, direct gevolgd door
  5. hardlopen: 800 m veldloop (dit 4 rondes; 3 voor 30+).

 

De moderne vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een olympische discipline. De sport wordt sinds 1916 in Nederland beoefend.

 

Het Vijfkampkruis is een van de vijf onderscheidingen voor fysieke prestaties. De overige vier zijn het Elfstedenkruis, het Vierdaagsekruis, de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het TMPT-Kruis.

 

Onder degenen die dit jaar de eisen voor het Vijfkampkruis behaalden (klik hier), bevond zich één militaire ruiter: Huzaar (R) Anne Bavelaar. Militairen die naast het Militair Ruiterbewijs ook de eis voor het onderdeel paardrijden voor het Vijfkampkruis behalen, kwalificeren daarmee voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (klik hier); deze eis werd onder andere behaald door Huzaar 1 (R) Ruud van der Maas. Verder werd het Militair Ruiterbewijs behaald door Kapitein (R) van de Militair-juridische Dienst mr drs Jan van de Ven.

 

Sinds 1916 hebben ca. 250 personen het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Moderne Vijfkamp behaald, gemiddeld 2-3 per jaar. Het is daarmee de moeilijkst te behalen onderscheiding voor fysieke prestaties. Onder hen hebben slechts 18 militairen zowel  een Militair Ruiterbewijs als het Vijfkampkruis in de Moderne Vijfkamp behaald (tussen haakjes het aantal keren):

 

 

Klik hier voor de Eregalerij voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF (vanaf 1916) en hier voor het Militair Ruiterbewijs (vanaf 2002).

 Majoor Frits Piekema, voormalig commandant Cavalerie Ere-Escorte en School Reserve-Officieren Cavalerie, behaalde naast het Militair Ruiterbewijs (2008) het Nationale Vijfkampkruis acht maal en is de nestor van de Moderne Vijfkamp in Nederland