14 augustus 2017  
Goud nu ook bereikbaar via SGW Mariënwaerdt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 7 oktober wordt voor de tweede keer de SGW Mariënwaerdt georganiseerd, inclusief militaire rubriek. Voor het eerst kan hier dit jaar ook het Militair Ruiterbewijs in Goud worden behaald.

 

De samengestelde wedstrijd (SGW) of eventing (oorspronkelijk: military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in de militaire ruitersport (klik hier). Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. De cross is een parcours van enkele kilometers met 20 vaste hindernissen. Deze vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

Deze wedstrijd vindt plaats op de Heerlijkheid Mariënwaerdt, onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV). Mariënwaerdt is een eeuwenoud landgoed in Beesd in de Betuwe. De geschiedenis gaat terug tot 1129, toen er een abdij werd gesticht; sinds 1734 is het in handen van dezelfde familie. Mariënwaerdt telt 40 rijksmonumenten, vele hooibergen en vloedschuren. Over de ruim 900 hectare landerijen, akkers, waterpartijen, bossen en uiterwaarden slingert een ruiterroute, die varieert naar gelang het seizoen en de bodemgesteldheid.

 

De wedstrijd wordt verreden in de KNHS-rubrieken BB, B, L en M (pony's) en bestaat uit dressuur, springen en een cross-country. Er zijn maximaal 110 starts, waarvan 10 plekken worden gereserveerd voor militaire deelnemers. Naast de KNHS-rubrieken is het voor militairen zonder startpas mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijd(rubriek) op niveau B uit te komen, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan klasse B. De vereiste hiervoor is het Militair Ruiterbewijs in Zilver.

 

Het is mogelijk om een paard te huren bij Stal de Rietvenne in Boekel. Deze levert sinds vele jaren ook paarden voor het Nationaal Militair Kampioenschap Ruitersport / Eventing in Maarsbergen en het NK Moderne Vijfkamp in Arnhem. 

 

Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Erwin Wellner, wedstrijdleider SGW Mariënwaerdt: 'Vorig jaar hebben we de eerste SGW georganiseerd op deze prachtige plek. Dat smaakte naar meer. We gaan het weer doen; dit jaar worden er twee extra klasses toegevoegd: L-paarden en M-pony’s. Wij hopen veel militaire combinaties te verwelkomen, dat geeft een extra bijzonder karakter aan de wedstrijd. Ook vrijwilligers zijn van harte welkom - bijvoorbeeld om samen met Huzaar 1 (R) Jan van Meeteren hindernissen te bouwen'. Klik hier voor meer informatie en de vrijwilligersoproep.

 

De inschrijving is nu open en sluit 23 september. Militaire deelnemers kunnen zich hier aanmelden, onder vermelding van rang, krijgsmachtdeel en wapen of dienstvak. De startlijsten en uitslagen komen op www.startlijsten.nl.

 Majoor John van der Veer, hier met Pedro Utopia, behaalde in 2003 het Militair Ruiterbewijs in Goud, dat dit jaar op Landgoed Maarsbergen en op de Heerlijkheid Mariënwaerdt behaald kan worden