13 januari 2017  
MRV nodigt uit voor open jacht op 4 februari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De afdelingen Oirschot / Zuidoost en 's-Gravenhage van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) nodigen uit voor een open jachtrit op zaterdag 4 februari in samenwerking met de Triple B Hunt. Deze jacht staat open voor geüniformeerde ruiters met een Militair Ruiterbewijs en een voor de jacht geschikt paard.

 

Jagen achter de meute is een uitstekende oefening in terreinrijden, gebaseerd op een traditie met een rijk verleden. Bij een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar op het slip: een lap met een vossengeur die door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor getrokken dat door honden wordt uitgewerkt, gevolgd door ruiters.

 

Dit spoor gaat over een parcours van bossen, akkers en weilanden. De lengte van één spoor (run) ligt tussen drie en zes kilometer. Op een gemiddelde slipjacht worden drie of vier runs verreden met telkens een tussenstop om de honden en paarden op adem te laten komen. Na de laatste run volgt de kill. Tijdens dit afsluitende gedeelte van de jacht mogen de honden zich tegoed doen aan hun prooi: een koeienpens.

 

De jacht vindt plaats in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Dit natuurgebied ten oosten van Roermond grenst aan Duitsland en is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette, dat met ca. 10.000 hectare groter is dan Nationaal Park De Hoge Veluwe. In het Meinweggebied zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap. Klik hier voor een opname te paard van een eerdere jacht in hetzelfde gebied.

 

De meet is om 12.00 bij Rijstal Venhof in Herkenbosch, waar vooraf kan worden geluncht en na afloop gedineerd. De jacht duurt circa drieënhalf uur. Het tenue is DT-Rij, jachtrok of KNHS-wedstrijdtenue dressuur. Ruiter en paard kunnen voorafgaand aan en na afloop van de jacht ter plaatse overnachten. Kostenindicaties:

 

 • capgeld: €35
 • diner: €20
 • overnachting: €45 per nacht (gites)
 • box overdag voor eigen paard: €10
 • box voor overnachting eigen paard: €18 per nacht (volpension).

 

Belangstellenden kunnen zich tot en met 31 januari melden bij de secretaris van de Afdeling Oirschot / Zuidoost, Majoor (R) der Huzaren ing Egbert van Klooster (klik hier).

 Jagen achter de meute wordt al meer dan 100 jaar gezien als een uitstekende oefening in terreinrijden. Op deze foto uit 1925 luitenant jhr Willem Gevaerts van Nuland met het paard Master Tom