4 maart 2017  
Militairen welkom op Voorjaars Rally in Nootdorp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 8 april organiseert de Nederlandse Ruitersportvereniging (NRSV) de Voorjaars Rally 2017 in de omgeving van Nootdorp (Zuid-Holland). De inschrijving staat open voor leden van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV).

 

Een rally is een oriëntatieparcours te paard waarbij ruiters zich in teams van twee verplaatsen door kaart te lezen en posten te vinden. De NRSV is in 1929 opgericht op initiatief van de toenmalige Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV), waaruit het KMSV-Fonds en de MRV zijn ontstaan.

 

De Voorjaars Rally 2017 start vanuit Hippisch Centrum Nootdorp en voert door de bossen rondom Nootdorp en Zoetermeer. 

 

Achtergrond
Rally's zijn oorspronkelijk militaire wedstrijden en werden van 1908 tot 1939 jaarlijks in het voor- en najaar door de KMSV georganiseerd over 20-70 km rond, vanuit of naar onder andere Apeldoorn, Arnhem, Breda, Deventer, Ede, Hilversum, Laren, Leiden, Loenen, Nijmegen, Oldebroek, Ommen, Roermond, Vorden en Zutphen.

 

Het terrein was onbekend, het tempo en de route vrij. Ruiters zochten zelf de kortste route; verharde wegen waren verboden; soms moesten er natuurlijke hindernissen worden genomen. Alleen de controleposten moesten elke 5-10 km worden gevonden, en valse posten vermeden.

 

Rally's werden vroeger om het snelst gereden, met rustmomenten en veterinaire keuringen. Er werd minimaal 10 km per uur gemiddeld aangehouden. Met name het patrouillerijden (in teams) kon moeilijk zijn, als het ene paard van nature een hoger tempo liep dan het andere. 

 

De zwaarste was de jaarlijkse Rallye-Paper van Vorden. Deze bestond uit een dressuurwedstrijd, een oriëntatieparcours van 60-70 km en een cross-country van 3 km. Het oriëntatieparcours werd soms deels 's nachts afgelegd. Het eindpunt was Huis de Kieftskamp, een van de acht kastelen in Vorden.

 

Klik hier voor beelden van rally's in 1926 (66 km Ommen-Vorden), 1927 (65 km Enschede-Vorden), 1928 (65 km Milligen-Vorden), 1929 (66 km, Vorden), 1930 (70 km, Vorden), 1931 (71 km, Vorden), 1932 (60 km, Vorden), 1933 (70 km rond Paleis Het Loo en 70 km rond Vorden) en 1936 (70 km, Vorden).

 

Tegenwoordig 

Sinds WO II worden rally's door de NRSV georganiseerd, elk jaar elders. Deze bestaan uit een kaartleesoefening van 25-35 km. De route is korter en het vinden van de posten moeilijker dan vroeger: goed kaartlezen prevaleert nu boven snelheid. Verder is de wedstrijd in 100 jaar nauweljks veranderd. Nog altijd winnen militairen regelmatig deze wedstrijden.

 

Deelnemen 

Militaire ruiters uit alle krijgsmachtdelen zijn van harte welkom. Er wordt in teams van twee gereden, waarbij individuele aanmeldingen kunnen worden gekoppeld aan andere ruiters. De kosten per combinatie bedragen €45 voor niet-leden van de NRSV en €35 voor leden (inclusief lunch en veterinaire keuring). Paardhuur ter plaatse is in beperkte mate mogelijk; geadviseerd wordt hiervoor contact op te nemen met Tim Moesman van Hippisch Centrum Nootdorp. Klik hier voor meer informatie en hier om je in te schrijven.

 Luitenant Reinaldus van Rijckevorsel leest de kaart vanaf de rug van zijn paard bij een paddenstoel van de ANWB tijdens de Rallye-paper van Apeldoorn, die in mei 1933 startte vanaf Paleis het Loo