9 oktober 2016  
Internationale wedstrijd wapenvaardigheid

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit weekeinde organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Bereden Wapenvaardigheid 'Saint Georges' (NVBW) voor de zesde maal een jaarlijks internationaal treffen met teams uit Duitsland en Engeland.

Bij dit meerdaagse evenement op Hippisch Centrum Muiderberg streden twee Nederlandse teams tegen de Deutsche Kavallerieverband e.V. en de British Tent Pegging Association om de wisseltrofee van de NVBW, de 'Saint Georges'-Bokaal.

Bereden wapenvaardigheid richt zich op het gebruik van sabel, lans en revolver door (militaire) ruiters en vloeit voort uit vaardigheden die ooit nodig waren op het slagveld. De sport is in de 19e eeuw in Engeland ontstaan en wordt verder bedreven in o.a. Australië, Duitsland, India, Israel, Nederland, Nieuw-Zeeland, Pakistan en Zuid-Afrika.

De sport kent twee onderdelen: tent pegging en mounted skill-at-arms. Bij beide verzamelen ruiters punten door doelen te raken en daarbij de juiste stijl in acht te nemen. Bij tent pegging rijden ruiters over een rechte lijn waarbij ze met sabel of lans kleine objecten in de grond moeten raken. Bij mounted skill-at-arms worden sabel, lans en/of revolver gebruikt in een parcours met hindernissen.

 

De doelen - ballonnen, ringen, witte plankjes (tent pegs) of met stro gevulde zakken (Puppen) - worden in galop benaderd. Gecombineerd met hindernissen doet het met forse snelheid raken van deze doelen een grote aanspraak op de behendigheid en koelbloedigheid van ruiter en paard.


Gisteren werd met sabel gereden, vandaag met lans, afgesloten door de sword lance revolver course. Hierbij legt de combinatie in galop een parcours af waarbij eerst twee achter hindernissen opgestelde Puppen met sabel moeten worden geraakt, vervolgens drie ballonnen op en tussen hindernissen moeten worden beschoten en ten slotte een opstelling van ringen en tent pegs met de lans moet worden bestreken; dit alles met wapenwissels in galop.

Het winnende team over alle disciplines en winnaar van de 'Saint Georges'-Bokaal was Nederland 1, bestaande uit Luitenant-kolonel der Cavalerie Harry Kampen, Wachtmeester 1 (R) der Cavalerie Arjen de Jong alsmede de heren Mats Vijverberg en Raymond Manders.

Overste Kampen, vicevoorzitter NVBW: “Het stemt tot genoegen dat deze bij uitstek militaire behendigheidssport te paard in Nederland een vaste kring van enthousiaste beoefenaren heeft gevonden. Zo wordt de historische  kern van het militaire rijden, vaardigheid op alle wapens te paard, levendig gehouden en kan de opgedane expertise in de toekomst ook ten dienste komen van het onderricht bij  de bereden escortes'.


Wachtmeester Arjen de Jong, Nederlands Kampioen Bereden Wapenvaardigheid èn Nationaal Militair Kampioen Springen 2016, in volle galop tijdens tent pegging met de lans