11 november 2016  
Heroprichting afdeling Oirschot / Zuidoost

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zomer is de Militaire Ruitersportvereniging "Te Paard!" (MRV), afdeling Oirschot / Zuidoost heropgericht.

 

De afdeling bouwt voort op de vroegere afdeling Oirschot en volgt de regionale structuur van de MRV, die net als de afdelingen Amersfoort, Amsterdam, Den Haag, ’t Harde, Havelte / Noordoost en Rotterdam aansluit op locaties van defensieonderdelen in Nederland.

 

De nieuwe afdeling stelt zich ten doel om activiteiten in Brabant en Limburg te organiseren, waaronder in het bijzonder terreinritten en jachten.

 

De afdeling heeft haar thuisbasis op Rijstal Venhof bij Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Dit natuurgebied ten oosten van Roermond grenst aan Duitsland en is onderdeel van het Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette, dat met ca. 10.000 hectare groter is dan Nationaal Park De Hoge Veluwe. In het Meinweggebied zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap.

 

Het bestuur van de afdeling Oirschot / Zuidoost bestaat uit: 

 

  • voorzitter: Majoor (R) der Huzaren mr drs Paul Diederen
  • secretaris: Ritmeester (R) der Huzaren ing Egbert van Klooster
  • penningmeester: Korporaal (R) der Cavalerie Ruud van der Maas.

 

De nieuwe afdeling kondigt gelijk een activiteit aan die open staat voor alle leden van de MRV (onder voorbehoud van indeling door het bestuur):

 

  • za 4 februari 2017: jachtrit met de Triple B Hunt in Nationaal Park De Meinweg.

 

Majoor Diederen, voorzitter afdeling Oirschot / Zuidoost: 'Onze uitvalsbasis is bij Roermond, midden in de natuur, vlak bij Duitsland en België. De waarde van deze locatie wordt al lang ingezien. Zo had Roermond vroeger een Cavaleriekazerne en een militaire manege midden in de stad. Ook reden leden van het Koninklijk Huis vaak vanuit Rijstal Venhof.

 

We gaan jaarlijks twee jachten en diverse terreinritten organiseren. Daarvoor zijn op Stal Venhof prima paarden beschikbaar. Onder een terreinrit verstaan wij een robuuste buitenrit, waarbij we hellingen beklimmen, afdalen, door beekjes gaan en vaste hindernissen springen. De jachten zullen hier en op de Oirschotse heide plaatsvinden'.

 

Deelnemers en nieuwe leden kunnen zich aanmelden via oirschot@militaireruitersport.nl.

 Ook in het verleden waren er veel militair-hippische activiteiten in Zuidoost Nederland: hier vertrekt luitenant Willem van Reede met Sabalta voor de Rally-paper van Limburg, die in 1935 op uitnodiging van graaf Wolff Metternich startte vanuit Kasteel Hillenraad in Swalmen bij Roermond. In 1966 en 1967 was hij als generaal-majoor de eerste commandant van het Cavalerie Ere-Escorte