25 mei 2016  
Rijders geven wervelende show op Maarsbergen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Korps Rijdende Artillerie gaf zaterdag een wervelende show bij de prijsuitreiking van de internationale CIC*- en CIC**-rubrieken van Eventing Maarsbergen.

 

De Gele Rijders gaven een demonstratie in volle galop met een detachement 6-veld, bestaand uit een verkenner, de commandant met trompetter, een voorwagen met vuurmond getrokken door vier paarden waarvan de linkerpaarden bereden (à la daumont), de stukscommandant en drie volgruiters. Getoond werd hoe in het verleden in korte tijd een stuk geschut op het slagveld in stelling werd gebracht, afgevuurd en verwijderd.

 

Het Korps Rijdende Artillerie werd vertegenwoordigd door de Kolonel van het Korps, Luitenant-generaal der Rijdende Artillerie b.d. Hans Sonneveld; de commandant Korps Rijdende Artillerie, Luitenant-kolonel der Rijdende Artillerie Marc van Ockenburg; en het detachement rijders onder leiding van Majoor der Rijdende Artillerie Jan Pieter Tiedink, tevens vicevoorzitter van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!', afdeling 't Harde.

 

Ter ere van de afsluiting van Eventing Maarsbergen 2016 werd een schot gelost door de secretaris van de Stichting Eventing Maarsbergen, Eerste luitenant (R) der Cavalerie b.d. mr Willemina van der Goes-Petter, die zelf met Ekino vierde uit 37 in de CIC* werd, en haar zoon jhr Willem van der Goes.

 

Eventing Maarsbergen is een van de mooiste eventingwedstrijden op de kalender van de KNHS, met dit jaar 444 starts. Het in maart verreden nationale deel van de wedstrijd wordt jaarlijks gecombineerd met het Nationaal Militair Kampioenschap (NMK) Eventing. Het NMK Eventing werd dit jaar voor de tweede keer sinds 1903 gewonnen door een Gele Rijder: Korporaal 1 der Rijdende Artillerie Angela Kalkman, instructeur op de Manege Korps Rijdende Artillerie. in 't Harde. 

 

Eventing (oorspronkelijk military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in wedstrijden ter selectie van het beste officiersdienstpaard (klik hier). Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. Met name de cross vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

Klik hier voor de foto's van de Gele Rijders op Landgoed Maarsbergen.

 Majoor Jan Pieter Tiedink, in galop met getrokken sabel en gekleed in de gouden dolman van de Rijdende Artillerie, als commandant van een detachement 6-veld bij de afsluiting van Eventing Maarsbergen (foto: majoor Paul de Vries)