24 april 2016  
Vandaag: 130 jaar Militaire Ruitersport

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag is het exact 130 jaar geleden dat de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV) werd opgericht. Daarmee bestaat niet alleen de militaire, maar ook in bredere zin de georganiseerde ruitersport in Nederland 130 jaar.

 

De KMSV was de eerste hippische organisatie in Nederland en stond aan de wieg van o.a. eventing (1903), NOC*NSF (1912), de vijfkamp (1916), de KNJV (1919), de KNHS (1923) en de Militaire Ruitersportvereniging ‘Te Paard!’ (MRV, 1956).

 

De KMSV legde zich met name toe op het typisch militaire terreinrijden. Twaalf van haar leden behaalden 9 Olympische medailles: 5 goud, 3 zilver, 1 brons; 7 voor eventing, 1 voor springen en 1 voor dressuur - een nog altijd inspirerende prestatie.

 

Na de omvorming van de KMSV tot KMSV-Fonds werd op 9 april 1956 de MRV opgericht als landelijke koepel voor de militaire ruitersport. Ook de MRV viert deze maand dus een bijzondere verjaardag: haar 60e (klik hier).

 

De MRV is actiever dan ooit, mede door haar afdelingen en gelieerde organisaties. Verschillende van hen vieren dit jaar óók een bijzonder lustrum: 100 jaar Vijfkamp (SSO), 50 jaar Cavalerie Ere-Escorte (CEE), 50 jaar Manege Korps Rijdende Artillerie (KRA) en 50 jaar Militair Ruitersportcentrum ‘Marcroix’ (MRC).

 

Daarom organiseerden de MRV en het KMSV-Fonds, in combinatie met de SSO, het CEE, KRA en MRC, vandaag een Jubileumrit vanuit de bakermat van de militaire ruitersport, Amersfoort, via de Vlasakkers naar het Nationaal Militair Museum (NMM) in Soesterberg. De organisatie was in handen van het MRC.

 

Daar werden een lunch te velde gebruikt, demonstraties bereden wapenvaardigheid en inzet pakpaarden door het Korps Mariniers gegeven en enkele voordrachten gehouden, waarna retour naar het MRC.

  

Ereteken voor Verdienste voor generaal Kautz 

Brigadegeneraal van de Militair-juridische Dienst mr Jost van Duurling, voorzitter Traditiecommissie Krijgsmacht, kende namens de Minister van Defensie het Ereteken voor Verdienste in zilver toe aan Brigadegeneraal der Cavalerie b.d. Paul Kautz, voorzitter MRV.

 

Hij ontving het Ereteken voor Verdienste wegens 'zijn exceptionele bijdrage aan en leiderschap van achtereenvolgens de Stichting Militair Ruiterbewijs en de MRV. Zijn toewijding, visie, hippische deskundigheid en altijd praktische aanpak hebben het verschil gemaakt. Daarnaast heeft hij op exemplarische  wijze vorm en inhoud gegeven aan zijn rol als boegbeeld van de militaire ruitersport. ZIjn bijdrage aan de militaire ruitersport is zonder twijfel buitengewoon en gaat uit boven wat van een bestuurder mag worden verwacht'.

 

Erepenning voor ritmeester Splinter en luitenant Roelofsz

Tijdens de afsluitende borrel reikte generaal Kautz de zilveren erepenning van de MRV uit aan Ritmeester (R) drs Antoon Splinter en Eerste luitenant (R) der Huzaren Bart-Jan Roelofsz. Dit 'voor hun bijzondere verdiensten voor de militaire ruitersport als bestuursleden van het MRC, dat zij na vele jaren toewijding en inzet, en met hart voor deze bijzondere locatie waar velen hebben leren paardrijden, weer tot een positief draaiend Militair Ruitersportcentrum hebben gemaakt'.

 

Generaal Kautz: 'Het was een echt verjaardagsfeest en ik feliciteer alle organisaties die samen met ons hun jubileum vieren. Ik dank het NMM voor de gastvrijheid en ondersteuning. Ook dank aan de initiatiefnemer, overste Van der Hoog, alsmede majoor Woudenberg en de luitenants Roelofsz en Bergkotte. Hoewel we het niveau van de KMSV van voor WO II niet meer hebben benaderd zijn er sinds de oprichting van de MRV wel drie militaire maneges gebouwd. Vandaag waren we te gast bij Marcroix, de oudste. Met ca. 900 MRV-leden durf ik te zeggen dat de militaire ruitersport leeft en ik spreek de wens uit dat dat tot in lengte van jaren mag duren'.

 

Klik hier voor bericht op de website van de KNHS.

 

 



Generaal Paul Kautz, voorzitter MRV, ontving het Ereteken van Verdienste in zilver van de Minister van Defensie uit handen van generaal Jost van Duurling (foto: Dennis Boom)