25 juni 2016  
Coubertin Cup: deelnemers uit negen landen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag werd op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem de Dutch Open Coubertin Cup, tevens NK Moderne Vijfkamp 2016 georganiseerd. Er namen sporters deel uit negen landen: Chili, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Israël, Monaco, Nederland en Zuid-Afrika.

 

De moderne vijfkamp is oorspronkelijk gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair en bestaat uit achtereenvolgens:

 

  1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  2. zwemmen: 200 m vrije slag (100 m voor 30+)
  3. paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm met een geloot springpaard
  4. schieten: 5 schoten op 10m, steeds ogenblikkelijk gevolgd door
  5. lopen: 800 m veldloop (dit 4 rondes; 3 voor 30+).

 

De moderne vijfkamp werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een Olympische sport. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat voor het eerst in Nederland een vijfkamp werd georganiseerd. De wedstrijd stond daarom in het teken van 100 Jaar Vijfkamp.

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF is een van de vijf onderscheidingen voor fysieke prestaties die op het uniform mogen worden gedragen. De overige vier zijn het Elfstedenkruis, het Vierdaagsekruis, de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het TMPT-Kruis. De volgende militairen behaalden de eisen voor het Vijfkampkruis:

 

  • Soldaat der Infanterie (Denemarken) Line Grubak (1e keer)
  • Tweede luitenant (R) der Cavalerie mr David Jan Bergkotte (2e keer)
  • Tweede luitenant (R) der Infanterie (Chili) Andres Fellenberg van der Molen (3e keer).

 

Militaire ruiters die naast het Militair Ruiterbewijs ook de eis voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF op het onderdeel paardrijden behalen, kwalificeren voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (klik hier). Op basis van deze regel werd het Militair Ruiterbewijs in Zilver dit jaar behaald door:

 

 

Tot dusverre hebben slechts 16 gebrevetteerde militaire ruiters het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de moderne vijfkamp behaald. Allen zijn vermeld op www.militaireruitersport.nl, onder Militaire Ruitersport > Moderne Vijfkamp

 Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp