11 februari 2016  
Inschrijving NMK Eventing 2016 opent morgen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morgen, vrijdag 12 februari om 16:00, opent de inschrijving voor Eventing Maarsbergen en het Nationaal Militair Kampioenschap (NMK) Eventing 2016, dat op 25 en 26 maart wordt verreden op Landgoed Maarsbergen.

 

Eventing (oorspronkelijk: military) is de meest allround vorm van hippische sport en vindt zijn oorsprong in wedstrijden ter selectie van het beste officiersdienstpaard. Bij eventing presteren ruiter en paard in een uit drie disciplines samengestelde wedstrijd: dressuur, springen en een cross-country. De cross gaat over een parcours van enkele kilometers met ca. 25 vaste hindernissen. Met name de cross vraagt optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

KNHS-rubrieken B, L en M

Het NMK Eventing wordt onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) georganiseerd in combinatie met Eventing Maarsbergen, een van de mooiste eventingwedstrijden op de kalender van de KNHS. Deelnemers in klassen B, L en M dienen conform de KNHS-regels startgerechtigd te zijn. In klasse B wordt geen dressuur gereden; alleen springen en cross.

 

Onderlinge militaire rubrieken B en L 

Naast de KNHS-rubrieken B en L is het voor militaire ruiters die niet met een eigen paard startgerechtigd zijn mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijd(rubriek) op niveau B uit te komen, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan klasse B. De vereiste hiervoor is dit jaar verhoogd naar het Militair Ruiterbewijs in Zilver. Onder dezelfde voorwaarden als in 2014 (klik hier) is het ook mogelijk om op niveau L mee te dingen naar de titel Nationaal Militair Kampioen Eventing.

 

Programma 25 en 26 maart 2016

  • vrijdag 25 maart: dressuur, springen en cross klasse M; dressuur klasse L
  • zaterdag 26 maart: springen en cross klasse L; springen en cross klasse B (geen dressuur); prijsuitreiking alle klassen.

 

Aanmelden, deadline, uitslagen

Klik hier voor het inschrijfformulier en hier om je aan te melden. Vermeld op het formulier 'NMK Eventing 2016', de klasse en eventueel 'onderlinge rubriek klasse B/L'. Er zijn 15 plaatsen voor militaire ruiters in klasse B, 15 in L en 5 in M. Bij de uitslag wordt rekening gehouden met de (aanvullende) regels van de MRV (klik hier). Vraagprogramma, startlijsten en uitslagen worden gepubliceerd op www.startlijsten.nl en www.knhs.nl. De inschrijving sluit op 11 maart 2016.

 

Militair Ruiterbewijs in Zilver en Goud 

Prestaties in de KNHS- en de onderlinge wedstrijd(rubrieken) tellen mee voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver en Goud.

 

Klik:

  • hier voor alle Militair Kampioenen Eventing sinds 1903
  • hier voor de regels voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver en Goud
  • hier voor een impressie van de hindernissen (NMK Eventing 2015)
  • hier voor een gopro-opname van de cross (klasse L, 2014).

 

Eerste luitenant (R) der Huzaren bd mr Willemina van der Goes: 'Eventing Maarsbergen is begonnen in 2002, met een Challenge Saumur voor 32 ruiters. Daarna volgde ons eerste NMK: onderling, met een BB-cross. Inmiddels is Eventing Maarsbergen uitgegroeid tot een nationale wedstrijd met 300 starts en een internationale wedstrijd met bijna 200 deelnemers. Het NMK is geïntegreerd in de nationale wedstrijd. Een BB-cross bouwen we niet meer; de hoogte van de hindernissen ligt nu op B-niveau (80-90 cm).

 

Daarom hebben we, met het oog op de veiligheid van ruiter en paard, besloten om de vereiste voor deelname aan de onderlinge rubriek in het NMK te verhogen naar het Militair Ruiterbewijs in Zilver. Ruiters met startpas blijven uiteraard welkom in de KNHS-rubrieken B, L en M. Van harte verwelkomen we zoveel mogelijk toeschouwers en goed voorbereide militaire combinaties op ons inmiddels 15e NMK Eventing!'. 

 Kapitein Jan-Willem Petter werd in 1969 en 1971 Nationaal Militair Kampioen Eventing met E. Jupiter en won in 1971 de Labouchere Copain Prijs