5 november 2015  
Nieuw boek over Kolonel Charles Labouchere

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag vond in het Cavaleriemuseum op de Bernhardkazerne in Amersfoort de introductie plaats van het boek ‘In dienst van Hare Majesteit en de paarden – Charles Henri Labouchere, ruiter aan de wieg van de paardensport’  van de hand van publicist Ed Pielkenrood.

 

Het boek beschrijft het leven van Kolonel (R) titulair der Cavalerie Charles Labouchere (1880-1966), honderd jaar geleden een van de eerste bekende Nederlandse springruiters.

 

Kolonel Labouchere, lid van de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV), won met zijn paarden van 1907 tot 1933 talloze internationale concoursen, zoals de Grote Prijzen van Amsterdam, Berlijn, Den Haag, Gronau, New York, Nice, Rotterdam en Straatsburg, en daarmee meer dan 30.000 gulden aan prijzengeld - destijds een fortuin.

 

Internationale bekendheid verwierf hij door in 1911 en 1912 met de paarden Perhaps en Dreadnought in teamverband op het Concours Hippique van New York in Madison Square Garden de America Cup (klik hier) te winnen, waarvoor hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Opgeleid aan het Cadre Noir in Saumur gaf hij les aan verschillende van de twaalf Nederlandse Olympische medaillewinnaars uit de periode van de KMSV (klik hier) en was hij hun chef d’équipe bij de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles en 1936 in Berlijn. Hij ontdekte het paard Marcroix, dat hij aan Luitenant der Huzaren Charles Pahud de Mortanges verkocht, die er in 1928 en 1932 drie gouden Olympische medailles mee won.

 

Het nieuwe boek over deze bijzondere ruiter, die als een van de eersten de verlichte zit toepaste, geeft een interessant beeld van de tijd waarin de hippische sport in Nederland ontstond en feitelijk voortkwam uit wedstrijden onder officieren der bereden wapens.

 

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Theo Ploegmakers, voorzitter KNHS: 'De Cavalerie is de bakermat van de ruitersport en kolonel Labouchere was daarin toonaangevend. Het was een moedig man met nieuwe inzichten die zijn eigen rijstijl doorzette. De Nederlandse successen van nu voeren terug op die tijd. Graag zie ik meer militairen in uniform aan onze wedstrijden deelnemen'.

 

De vele bekers, medailles, foto's en andere memorabilia van kolonel Labouchere zijn tentoongesteld in het Cavaleriemuseum, naast een permanente vitrine over de militaire ruitersport (klik hier).

 

Kolonel Laboucheres Copain-Wisselprijs

De namen van de ruiter en zijn favoriete paard leven voort in Kolonel Laboucheres Copain-Wisselprijs. Deze prijs had hij zelf in 1957 geïnitieerd voor degene die als beste een dressuurproef op M-niveau en met hetzelfde paard een springparcours op 1.30m reed, waarmee hij wilde benadrukken dat hij dressuur als de basis voor een goed springpaard zag.

 

De prijs ging in 1966 naar Tweede luitenant der Huzaren Carel Heybroek met Tristan; in 1971 naar Kapitein van het Korps Commandotroepen Jan-Willem Petter met E. Jupiter, en in 1975, 1977 en 1978 naar Wachtmeester der Huzaren Henk Punt met Edelhart (klik hier). Alle drie werden ook meerdere malen Nationaal Militair Kampioen Eventing (klik hier): luitenant Heybroek in 1962 met Tristan en in 1966 met Almandin; kapitein Petter in 1969 en 1971 met E. Jupiter;  ritmeester Punt in 1988 met Negresco.

 

In 2006 werd de prijs, nu als Labouchere / Copain Prijs, verbonden aan het NK Eventing voor Senioren in Boekelo en Breda. In 2016 wordt de prijs ingezet voor het NK Eventing Junioren en Young Riders in Renswoude.

 

Erepenning voor majoor Vinkhuyzen

Bij de boekintroductie reikte Brigadegeneraal der Cavalerie b.d. Paul Kautz, voorzitter Militaire Ruitersportvereniging ‘Te Paard!’ (MRV), de zilveren erepenning van de MRV uit aan Majoor (R) der Cavalerie b.d. Evert-Jan Vinkhuijzen, bibliothecaris bij het Cavaleriemuseum, met het opschrift ‘historisch besef’. Dit als dank voor het enthousiasme en de professionaliteit waarmee hij sinds vele jaren onderzoek doet en waakt over het historisch erfgoed van de militaire ruitersport en voor zijn inzet om de hippische geschiedenis uit te dragen.

 

Klik hier voor meer informatie over de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!'  en hier voor meer informatie over het KMSV-Fonds.

 



Ritmeester Charles Labouchere met Copain tijdens de wedstrijd voor hindernisruiters op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam