4 september 2015  
Steeds meer internationale deelnemers MPTTP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vandaag werd de 15e Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) verreden, voor de tweede keer in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Als gastheren traden op Brigadegeneraal der Infanterie Nico Geerts, commandant Opleidings- en Trainingscommando Koninklijke Landmacht, en Wachtmeester (R) der Cavalerie b.d. Seger baron van Voorst tot Voorst, directeur Nationaal Park De Hoge Veluwe.

 

De MPTTP is een eendaagse oriëntatietocht te paard, georganiseerd door de Stichting MPTTP, onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV). De MPTTP startte dit jaar op het Infanterie Schietkamp op de Legerplaats Harskamp / Generaal Winkelman Kazerne en werd daar ook afgesloten met een social, een maaltijd en de prijsuitreiking.

 

De MPTTP test de vaardigheid om zich zo goed mogelijk over een flinke afstand te paard, in aanspanning of te voet naast een lastdier door het terrein te verplaatsen. Ook wordt de controle over het paard getoetst in een behendigheidsparcours en kunnen de deelnemers proeven met een militair karakter afleggen, waaronder boogschieten, pistoolschieten (licht kaliber), springen, ringsteken en (oefen)handgranaatwerpen.

 

Aan de start verschenen 144 bereden, 16 aangespannen, 10 lastdier- en 5 oorlogsgewonde combinaties, all ranks - van soldaat tot generaal - van alle krijgsmachtdelen (Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee), de Defensieacademie, Dienst Koninklijk Huis, Nationale Politie, Belgische Politie, Britse King's Troop Royal Horse Artillery, Duitse Gebirgsjäger, Franse Gendarmerie Nationale en uit de Verenigde Staten.

 

Bij de bereden deelnemers ging de wisselprijs, de Dragonder, naar het team Mariniers-Reservisten onder leiding van Majoor (R) der Mariniers Pieter Vlaar, dat verder bestond uit (allen der Mariniers) Adjudant René Mijnders, Sergeant-majoor Jeroen Looijen, de Sergeants Arjen de Jong en Evert Linnenbank, de Korporaals Alex Berendsen, David Brandwijk en Rik Weber, de Mariniers 1 Giel Hermans, Cor Scholte en Mark Terheardt, alsmede mw Ellen Heertje.

 

De Dragonder werd eerder gewonnen door: 

 

  • 2014: team Gele Rijders onder leiding van Kapitein der Rijdende Artillerie Jan Pieter Tiedink
  • 2013: team Cavalerie Ere-Escorte onder leiding van Ritmeester (R) der Huzaren ir Michael Lunter
  • 2012: team Belgische Federale Politie onder leiding van Hoofdinspecteur van Politie Christaens
  • 2011: team Nootdorp onder leiding van Luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht en Adjudant van H.M. de Koningin Patricia Lukken.

 

De overige drie wisselprijzen werden gewonnen door:

 

  • het Lastdier voor lastdiercombinaties: de Duitse Gebirgsjäger
  • de Biga voor aanspanningen: de heer Jans en mevrouw Reina Assies
  • het Hephaistospaard voor oorlogsgewonden en nabestaanden: de heer Henk Visser

  

Dit unieke evenement werd mogelijk gemaakt door de Stichting MPTTP, het Opleidings- en Trainingscommando Koninklijke Landmacht, Nationaal Park De Hoge Veluwe, de MRV, sponsoren, vrijwilligers en uiteraard: de deelnemers en hun paarden.

 Adjudant René Mijnders en majoor Pieter Vlaar wonnen samen met hun team mariniers-reservisten de Dragonder, met name ook door de wijze waarop zij als eenheid optraden