14 juni 2015  
Militaire équipe wint opnieuw in Frankrijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze week kwamen de Nederlandse militaire dressuur- en springéquipes uit op het Franse Militair Kampioenschap Dressuur en Springen, de Grand National Militaire Interarmées et Grand Nationale Terre Equitation.

 

Aan deze wedstrijd namen ca. 90 Franse militairen deel, hoofdzakelijk beroepsinstructeurs van de vele militaire rijscholen uit heel Frankrijk. Dit omdat in Frankrijk officieren, en ook veel onderofficieren, in hun opleiding moeten leren paardrijden - net zoals vroeger in Nederland. De wedstrijd werd dit jaar georganiseerd door het 1er Régiment de Chasseurs in Verdun. De Nederlandse équipes namen deel op speciale uitnodiging van Frankrijk.

 

Net als vorig jaar (klik hier) presteerde de Nederlandse militaire dressuuréquipe buitengewoon goed door niet alleen de zware, maar ook de lichte Kür te winnen, in een groot deelnemersveld. De Nederlandse militaire dressuurruiters eindigden op de volgende plaatsen:

 

        zware Kür (niveau ZZ-Licht; 15 deelnemers)

  • 1: Kapitein-vlieger van de Koninklijke Luchtmacht Edwin Hoogsteder met Salvador S

 

        lichte Kür (niveau Z1-2; 25 deelnemers; drie Nederlandse debutanten)

  • 1: Sergeant van de Geneeskundige Dienst Kiki Pols met Esprit
  • 3: Wachtcommandant van de Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie Maribelle Wientjes met Voorstervallei's Teade
  • 4: Huzaar (R) Maarten Wenting met Domino Day
  • 7: Korporaal 1 der Rijdende Artillerie Angela Kalkman met Zielas.

 

Bij het springen werd gereden in klasse Z (25 deelnemers) en klasse M (36 deelnemers). Hier behaalde Korporaal 1 (R) der Huzaren Gert van den Hof met H.V.A. Isco net als vorig jaar in klasse Z het hoogste resultaat onder de Nederlanders - dit keer met een vijfde plaats. De springéquipe bestond uit:

 

 

Klik hier, hier, hier en hier voor een fotoreportage van Majoor (R) der Koninklijke Marechausee bd Paul de Vries.

 

Ritmeester der Cavalerie Albert Lebon, chef d'équipe namens het Bureau Internationale Militaire Sport (BIMS) en topsportcoördinator van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!': 'De Nederlandse dressuuréquipe heeft hier zeer goed gepresteerd in een veld met professionele ruiters, waaronder instructeurs uit Fontainebleau en Saumur.

 

Sergeant Kiki Pols reed twee overtuigende proeven, en alle Fransen wilden op de foto met de Friese hengst van Wachtcommandant Maribelle Wientjes. De Fransen zeggen het ook: dressuur staat in Nederland op hoog niveau. Maar bij het springen zijn de Fransen weer erg goed, en ook hun paarden, die heel veel ervaring hebben. En het werd zeer gewaardeerd dat onze voorzitter, Brigadegeneraal Paul Kautz, kwam kijken en met een dankwoord in perfect Frans onze deelname afrondde'.

 Sergeant Kiki Pols won samen met Kapitein Edwin Hoogsteder de dressuur op de Grand National Militaire Interarmées et Grand Nationale Terre Equitation in Frankrijk (foto: Paul de Vries)