12 juni 2015  
Nieuwe oefencyclus MRb en MRbZ in ’t Harde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Manege Korps Rijdende Artillerie op de Tonnetkazerne in ’t Harde organiseert dit jaar weer rijlessen en oefenexamens voor het Militair Ruiterbewijs (MRb) en het Militair Ruiterbewijs in Zilver (MRbZ). Dit ter voorbereiding op het tweede en laatste examen van de Stichting Militair Ruiterbewijs dit jaar op zaterdag 17 oktober 2015 in ’t Harde.

 

De lessen worden gegeven door Korporaal 1 der Rijdende Artillerie Angela Kalkman, eerste instructeur op de Manege Korps Rijdende Artillerie, die vorig jaar de eerste examenlichting ooit begeleidde waarvan alle kandidaten slaagden voor de rijproeven voor het MRb en het MRbZ (klik hier).

 

De oefencyclus is als volgt opgezet:

 

  • 20 rijlessen ad €10 per les (totaal €200) in de periode juli-oktober 2015
  • ruiters kunnen elke week komen oefenen, maximaal 5 ruiters per les
  • lestijden: 's middags op maandag-vrijdag 14:00-15:00 en 15:00-16:00; 's avonds op dinsdag en donderdag 19:00-20:00 en 20:00-21:00 plus woensdag 18:00-19:00; in het weekeinde onder voorbehoud
  • afhankelijk van het niveau bestaat de mogelijkheid om meerdere malen per week te komen oefenen
  • gebruik van een paard van de Manege Korps Rijdende Artillerie voor het examen is mogelijk indien ermee is geoefend
  • oefenen voor de MRbZ-Caprilliproef is mogelijk, mits het MRb is behaald en de ruiter daaraan toe is
  • een week voor het examen worden oefenexamens MRb + MRbZ afgenomen (verplicht voor alle deelnemers die meerijden met een paard van de Manege Korps Rijdende Artillerie); plus, afhankelijk van het aantal deelnemers, een extra oefenexamen in september
  • verdere lessen na het MRb-examen mogelijk op basis van een tienlessenkaart ad €85.

 

Korporaal 1 Angela Kalkman: 'Eerst kijken we naar je niveau en welk paard het best bij je past. We werken aan houding, zit, balans. We oefenen eerst losse onderdelen uit de proef en later de hele proef. Bij het oefenexamen kijken we waar je staat als combinatie. Dan beoordeelt een jury of het haalbaar is om deel te nemen aan het officiële examen. Mocht je meer persoonlijke aandacht nodig hebben,  dan is privéles doordeweeks overdag ook mogelijk'.

 

Klik hier om je aan te melden voor de oefencyclus op de Manege Korps Rijdende Artillerie. De plaatsen worden gealloceerd op basis van eerste aanmelding. 

 

Sinds 2002 zijn er 228 Militair Ruiterbewijzen, 134 Militair Ruiterbewijzen in Zilver en 53 Militair Ruiterbewijzen in Goud behaald door 266 gebrevetteerde ruiters. Al deze ruiters zijn met de hoogst behaalde graad vermeld in de Eregalerij van de Stichting Militair Ruiterbewijs (klik hier).

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Kijk op www.militairruiterbewijs.nl voor meer informatie en om je in te schrijven voor de examens.

 Korporaal Angela Kalkman, eerste instructeur op de Manege Korps Rijdende Artillerie, behaalde zelf het Militair Ruiterbewijs in Goud en begeleidde vorig jaar de eerste lichting ooit waarvan alle kandidaten de rijproef voor het Militair Ruiterbewijs en het Militair Ruiterbewijs in Zilver behaalden (foto: Paul de Vries)