13 maart 2015  
Te Paard naar 200 jaar Waterloo: 20-21 juni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 20-21 juni vindt de 23e herdenkingsrit van de veldslagen bij Quatre-Bras en Waterloo plaats. Deze wordt dit jaar verbonden met andere activiteiten in het kader van Waterloo 2015 op 18-21 juni 2015.

 

Op 18 juni 1815, dit jaar precies 200 jaar geleden, werd Napoleon Bonaparte definitief verslagen door Britse, Nederlandse, Hannoveraanse en Pruisische legers. De Slag bij Waterloo markeerde het einde van een reeks oorlogen en een keerpunt in de Europese geschiedenis.

 

De Waterloorit wordt georganiseerd onder auspiciën van de Vereniging Officieren Cavalerie (VOC), in samenwerking met  officieren van de Belgische Cavalerie. In totaal zullen naar verwachting een vijftigtal officieren van de Cavalerie van de toenmalige geallieerden (Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland/België)  en de toenmalige tegenstander (Frankrijk) deelnemen.

 

De deelnemers worden op zaterdagmorgen ontvangen door Zijner Majesteits Ambassadeur in zijn residentie (tenue: DT). Na dit bezoek is er een lunch, gevolgd door een korte excursie. De dag wordt afgesloten met een galadiner in de Koninklijke Club der Officieren van het Regiment der Gidsen / Club Royal du Régiment des Guides (tenue: Attilla / AT; voor partners avondkleding, dames lang).

 

Zondagochtend vangt de rit rondom het slagveld om negen uur aan vanuit manege Gaillemarde Equitation in La Hulpe. Na een korte pauze en ongeveer vijf uur in het zadel (tenue: DT-Rij met cap) kan bij terugkomst op de manege worden genoten van een buffet en Belgisch bier.

 

Het streven is een gezellig, sportief, leerzaam en stijlvol weekend voor ruiters en hun partners, wier aanwezigheid bijzonder op prijs wordt gesteld. Kostenindicatie: lunch en excursie op 20 juni €40; galadiner in de Club des Guides op 20 juni €75; overnachting 20-21 juni in een tweepersoonskamer in het Thon Hotel inclusief ontbijt €100 (voor één of twee personen); eventueel paardhuur op 21 juni €100; buffet op 21 juni €40.

 

Aanmelden voor 18 april bij Majoor (R) der Huzaren Harke in den Kleef (klik hier) voor het reserveren van paarden, maaltijden en kamers. Gelet op het beperkte aantal beschikbare paarden wordt het meenemen van een eigen paard aangemoedigd; goede stalling is aanwezig.

 

 De Prins van Oranje op het paard Wexy aan het hoofd van het vijfde bataljon Nationale Militie bij Quatre Bras, 16 juni 1815 (uitsnede uit prent van Jan Hoynck van Papendrecht)