5 oktober 2015  
Challenge Saumur verreden in Melton Mowbray

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit weekeinde werd de 45e editie van de Challenge Saumur verrreden op het Defense Animal Centre, het trainingscentrum van onder andere de Household Cavalry, in Melton Mowbray (Engeland).

 

De Challenge Saumur is een eventingwedstrijd waarbij op een geloot paard wordt gereden: eerst een springparcours, daarna een cross-country, beide op B-niveau. De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1970 tussen equipes van vier reserve-officeren uit België, Engeland, Frankrijk en Nederland en vindt afwisselend in deze landen plaats.

 

De oorspronkelijke gedachte achter deze wedstrijd is dat een bereden officier zich op een willekeurig paard door het terrein moet kunnen bewegen, wat naast kennis van en liefde voor het paard rijvaardigheid, vertrouwen en moed vereist.

 

De Challenge wordt vaak op bijzondere locaties georganiseerd, zoals:

 

 

Aan de deelnemers worden in principe de volgende eisen gesteld:

 

  • reserveofficier (actief dienend of b.d.) van enig krijgsmachtdeel, wapen of dienstvak
  • het behaald hebben van het Militair Ruiterbewijs in Zilver of Goud en/of KNHS-winstpunten in eventing en/of succesvolle deelname aan eerdere edities van de Challenge Saumur.

 

Dit jaar namen 23 ruiters in 6 teams uit 4 landen deel. Voor Nederland reden:

 

team A

  • Majoor (R) der Fuseliers Bart Jan Geers
  • Tweede luitenant (R) der Huzaren ir André Olthof
  • Tweede luitenant (R) der Cavalerie mr David Jan Bergkotte

 

team B

 

De Nederlandse teams eindigden op de 4e en 6e plaats; Majoor Geers eindigde als beste Nederlandse ruiter op de zesde plaats. Klik hier voor de equipefoto.

 

Luitenant-generaal der Cavalerie bd Tony van Diepenbrugge, chef de délégation: 'De cross, 18 hindernissen over 1,5 km, was niet makkelijk. Vijf van de zes ruiters waren nieuw. Helaas waren onze equipes dit jaar te klein. Het resultaat van de beste drie telt, dus met drie ruiters per equipe is er geen marge. In elk geval was iedereen enthousiast, en het is mooi om te zien hoe goed met name de Nederlanders en de Britten met elkaar overweg kunnen. Volgend jaar zoek ik meer ruiters, vier per equipe plus reserve, net zoals de andere landen. Wie aan bovenstaande eisen voldoet is van harte welkom om zich aan te melden'.

 Het rijden van een cross-country op een onbekend paard is vanouds een militaire proeve van moed en bekwaamheid. Hier luitenant David Jan Bergkotte boven een Engelse haag in de Challenge Saumur 2015