20 mei 2015  
Inschrijving MPTTP op ISK Harskamp loopt storm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op vrijdag 4 september 2015 wordt de 15e Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) verreden in het Nationale Park De Hoge Veluwe. De inschrijving is geopend en staat inmiddels op meer dan 100. 

 

De MPTTP is een onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) georganiseerde eendaagse oriëntatietocht te paard. De MPTTP 2015 start op het Infanterie Schietkamp Harskamp en wordt daar ook afgesloten met een social, de prijsuitreiking en een maaltijd.

 

De MPTTP berust op welzijn, kameraadschap, veiligheid en sportiviteit. De prestatietocht test de kennis en kunde van de deelnemer om zo goed mogelijk over een gemarkeerde route door verschillende terreinen te rijden. Tijdens de tocht worden de capaciteiten van het paard onder het zadel, in aanspanning of te voet naast een lastdier over een bepaalde afstand beproefd.

 

Ook wordt de controle over het paard getoetst in een behendigheidsparcours en kunnen de deelnemers een aantal proeven met een militair karakter afleggen, waaronder boogschieten, pistoolschieten (licht kaliber), springen, ringsteken en (oefen)handgranaatwerpen.

 

Er zijn vier routes: een longtrail (rond de 35 km), een shorttrail, een route voor koetsen (beide 18-25 km) en een route voor pakpaarden (20 km). Deelname staat open voor militairen, andere geüniformeerden, civiele medewerkers van Defensie (al dan niet in actieve dienst) en hun relaties en vrienden. 

 

Vorig jaar verschenen meer dan 120 ruiters en 13 aanspanningen aan de start, met deelnemers uit alle krijgsmachtdelen (Koninklijke Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee), de Defensieacademie en de Dienst Koninklijk Huis, all ranks: van Adelborst tot Luitenant-generaal. Ook namen teams deel van de Nationale Politie, de Belgische Federale Politie en de Duitse Gebirgsjäger. Voor 2015 wordt een vergelijkbaar veld verwacht.

 

Er zijn vier wisselprijzen: de Dragonder (ruiters), de Biga (aanspanningen), het Lastdier (lopers) en het Hephaistospaard (oorlogsgewonden en nabestaanden). Deze worden uitgereikt door de  gastheren, Brigadegeneraal der Infanterie Nico Geerts, commandant Opleidings- en Trainingscommando Koninklijke Landmacht, en Wachtmeester (R) der Cavalerie bd Seger baron van Voorst tot Voorst, directeur Nationaal Park De Hoge Veluwe.  

  

De inschrijfkosten bedragen €35 per deelnemer; de inschrijving sluit in beginsel bij 140 deelnemers. Stalling van paarden (€20) en overnachting voor de deelnemers (geen kosten) zijn mogelijk. Meer informatie en inschrijven via de website van de MPTTP (klik hier).

 

Brigadegeneraal der Cavalerie b.d. Paul Kautz, voorzitter MRV: 'Met veel genoegen neem ik al vele jaren deel en heb ik zelf mogen ervaren hoe de MPTTP ieder jaar weer tot in de puntjes is geregeld. Dit is te danken aan de tomeloze inzet van bestuur en vrijwilligers en de ondersteuning van Defensie en diverse sponsoren. Ik feliciteer het bestuur onder leiding van Luitenant-kolonel van de Verbindingsdienst b.d. John Suijkerbuijk met deze mijlpaal, 15 jaar, en kijk met vele anderen uit naar de komende MPTTP'. 

 Overste Timo Beaufort, Adjudant van Z.M. de Koning, nam vorig jaar deel aan de Militaire Prestatietocht te Paard in het Nationale Park De Hoge Veluwe