5 oktober 2014  
Nederland wint brons op 44e Challenge Saumur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren werd de 44e editie van de Challenge Saumur verrreden: voor de zesde keer in Nederland, voor de vierde keer op Landgoed Maarsbergen.

 

De Challenge is een internationale eventingwedstrijd voor reserve-officieren. In voorkomend geval nemen ook oud-reserve- of beroepsofficieren deel. De wedstrijd werd voor het eerst georganiseerd in 1970 en vindt sinds 1994 afwisselend plaats in Frankrijk, Engeland, België en Nederland.

 

Als bijzonderheid geldt dat er niet op een eigen paard wordt gereden, maar op een onbekend, geloot paard - net als bij de Moderne Vijfkamp, met dien verstande dat er bij de Challenge niet alleen een springparcours, maar ook een cross-country met het gelote paard wordt gereden.

 

Dit vanuit de historische achtergrond dat een bereden officier zich op ieder paard door het terrein moest kunnen bewegen, wat naast kennis van en liefde voor het paard ook rijvaardigheid, vertrouwen en moed vereist.

 

De Challenge wordt vaak op spectaculaire locaties georganiseerd, zoals:

 

   • Château de Fontainebleau bij Parijs
   • de École Militaire aan de voet van de Eiffeltoren in Parijs
   • de École Nationale d'Equitation et du Cadre Noir in Saumur, Frankrijk
   • het trainingcentrum van de Household Cavalry in Melton Mowbray, VK
   • Landgoed Maarsbergen in Nederland.

 

's Avonds is er een galadiner voor de ruiters en hun partners.

 

De Challenge werd in 2002 voor het eerst op Landgoed Maarsbergen georganiseerd en was destijds feitelijk de eerste editie van wat inmiddels is uitgegroeid tot een van de mooiste eventingwedstrijden in Nederland, Eventing Maarsbergen, waar dit jaar voor het eerst ook enkele Olympische eventingruiters uitkwamen in een nieuwe CIC**-rubriek.

 

Sindsdien wordt het Nationaal Militair Kampioenschap (NMK) Eventing jaarlijks gecombineerd met Eventing Maarsbergen. Klik hier voor een opname te paard tijdens het NMK Eventing 2014 van een crossparcours vergelijkbaar aan de Challenge, die wordt verreden in klasse B. 

 

In totaal namen zes teams en 26 ruiters uit vier landen deel aan de 44e Challenge Saumur. De eerste, tweede en derde plaats gingen naar:

 

    1:  Groot-Brittannië, team 1
    2:  Groot-Brittannië, team 2
    3:  Nederland

 

De derde plaats werd behaald door de Nederlandse équipe die bestond uit:

 

   • Ritmeester (R) der Huzaren bd jhr ir Maurits van der Goes
   • Ritmeester (R) der Huzaren Joost Landman
   • Eerste luitenant (R) der Huzaren bd mr Willemina van der Goes-Petter
   • Eerste luitenant (R) der Huzaren Jurgen Venteville.

 

Ook individueel ging het brons naar Nederland door een derde plaats voor Luitenant Willemina van der Goes, die tevens optrad als parcoursbouwer cross: 'Het parcours van de Challenge was gevarieerd en afgestemd op het niveau van de ruiters, en bestond uit 13 hindernissen die ook moesten worden genomen in klasse B van het NMK Eventing.'

 

Ritmeester (R) der Huzaren Antoon Splinter, coördinator van de Challenge Saumur 2014: 'De Challenge is een  bijzondere wedstrijd, die draait om de true officer's spirit. Eerst een paard loten, even inrijden, dan een cross-country, dan een springparcours, en tot slot een mooie avond. Heerlijk'.  

 

Luitenant-generaal der Cavalerie bd Tony van Diepenbrugge, chef de la délégation néerlandaise: 'Onze ruiters hebben het goed gedaan. Na de cross stonden we eerste; bij het springen daalden we in het klassement door een paar balkjes. Als we volgend jaar net zo veel trainen als de Britse teams, dan kunnen we in 2015 in Melton Mowbray winnen. Er wordt immers op gelote paarden gereden, dus dan zijn er weer gelijke kansen'.

 



Het rijden van een cross-country op een onbekend paard is vanouds een militaire proeve van bekwaamheid. Hier luitenant Arie Vlielander met Marcius tijdens de Cross-Country voor Nieuwelingen in 1932 (in attila)