29 augustus 2014  
Militairen welkom op Najaars Rally bij Hilversum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op zaterdag 18 oktober organiseert de Nederlandse Ruitersportvereniging (NRSV) de Najaars Rally, dit jaar in de omgeving van Hilversum (Hollandse Rading). De inschrijving is nu geopend en staat open voor leden van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV).

 

De NRSV is in 1929 opgericht op initiatief van de toenmalige Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV), waaruit het KMSV-Fonds en de MRV zijn ontstaan. Een rally is een oriëntatieparcours waarbij ruiters zich in teams van twee verplaatsen door kaart te lezen en posten te vinden.

 

Historie
Rally's zijn oorspronkelijk militaire wedstrijden en werden van 1908 tot 1939 jaarlijks in het voor- en/of najaar door de KMSV georganiseerd over 20-70 km rond, vanuit of naar onder andere Apeldoorn, Arnhem, Breda, Deventer, Ede, Hilversum, Milligen, Nijmegen, Oldebroek, Roermond en Vorden.

 

Het terrein was onbekend, het tempo en de route vrij. Ruiters zochten zelf de kortste route; verharde wegen waren verboden; soms moesten er natuurlijke hindernissen worden genomen. Alleen de controleposten moesten elke 5-10 km worden gevonden, en valse posten vermeden.

 

Rally's werden vroeger om het snelst gereden, met rustmomenten en veterinaire keuringen. Er werd minimaal 10 km per uur gemiddeld aangehouden. Met name het patrouillerijden (in teams) kon moeilijk zijn, als het ene paard van nature een hoger tempo liep dan het andere. 

 

De zwaarste was de jaarlijkse Rallye-Paper van Vorden. Deze bestond uit een dressuurwedstrijd, een oriëntatieparcours van 60-70 km en een cross-country van 3 km. Het oriëntatieparcours werd soms deels 's nachts afgelegd. Het eindpunt was Huis de Kieftskamp, een van de acht kastelen in Vorden.

 

Klik hier voor beelden van rally's in 1926 (66 km Ommen-Vorden), 1927 (65 km Enschede-Vorden), 1928 (65 km Milligen-Vorden), 1929 (66 km, Vorden), 1930 (70 km, Vorden), 1931 (71 km, Vorden), 1932 (60 km, Vorden), 1933 (70 km rond Paleis Het Loo en 70 km rond Vorden) en 1936 (70 km, Vorden).

 

Tegenwoordig 

Sinds WO II worden rally's door de NRSV georganiseerd, elk jaar elders. Deze bestaan uit een kaartleesoefening van 30-40 km. De route is korter en het vinden van de posten moeilijker dan vroeger: goed kaartlezen prevaleert nu boven snelheid. Verder is de wedstrijd in 100 jaar nauweljks veranderd.

 

Nog altijd winnen militairen regelmatig deze wedstrijden, waaronder meest recent in 2011, toen Huzaar 1 (R) ir Rein van der Mast, de ontwerper van de vaardigheidsemblemen van het Militair Ruiterbewijs, de Najaars Rally won.

 

Deelnemen 

Er is dit jaar plaats voor 20 militaire ruiters uit alle krijgsmachtdelen, waarbij in teams van twee gereden wordt. De kosten bedragen €35 per combinatie (inclusief lunch en veterinaire keuring). Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven. De deadline is donderdag 18 september 2014.

 Generaal Herman baron van Voorst tot Voorst was van 1921 tot 1937 bestuurslid van de KMSV; hier als majoor tijdens de Rallye-Paper van Vorden in 1930, die hij won met het paard Marabou