5 juni 2014  
MRV kent erepenningen in zilver en goud toe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het bestuur van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) heeft op 31 mei, tijdens het Nationaal Militair Kampioenschap Eventing op Landgoed Maarsbergen, de erepenning in zilver toegekend aan Luitenant-kolonel (R) der Cavalerie b.d. Laurens Winkelman, en de erepenning in goud aan Eerste luitenant (R) der Huzaren Elias Woudenberg.

 

De penning werd in 1889 ingesteld en symboliseert de verbondenheid van de MRV met haar voorloper, de Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV). De penning toont het in 1898 door Eerste luitenant der Huzaren jhr Johan Mock ontworpen logo van de KMSV, met het opschrift 'Militaire Sportvereeniging' (tot 1911), 'Koninklijke Militaire Sportvereeniging' (1911-1953) en 'Militaire Ruitersportvereniging Te Paard' (vanaf 1956). De keerzijde vermeldt de naam van de ontvanger en de reden voor toekenning.

 

De penning werd historisch uitgereikt in drie varianten: brons, zilver en goud. De bronzen penning werd van 1889 tot 1939 toegekend voor prestaties tijdens militaire wedstrijden. De erepenning in zilver wordt door het bestuur toegekend voor bijzondere prestaties of verdiensten; de erepenning in goud voor uitzonderlijke prestaties of verdiensten.

 

De erepenning in zilver werd in recente jaren uitgereikt aan:

 

 • mw Carla Knol (2009)
 • Luitenant-kolonel (R) der Cavalerie Peter Strik (2012)
 • Luitenant-kolonel (R) der Cavalerie b.d. Laurens Winkelman (2014)

 

De erepenning in goud is sinds 1889 slechts acht maal uitgereikt:

 

 • Ritmeester der Huzaren jhr Jan-Willem Godin de Beaufort (toegekend in 1903)
 • Luitenant-kolonel der Huzaren James Knel (toegekend in 1909)
 • Luitenant-generaal der Cavalerie Willem Piepers (toegekend in 1920)
 • Luitenant-generaal der Cavalerie en Adjudant-generaal van H.M. de Koningin Charles Pahud de Mortanges (toegekend in 1932)
 • Luitenant-kolonel der Artillerie Dirk Couvée (toegekend in 1936)
 • Majoor van de Militaire Vrouwenafdeling b.d. Mies Troll (toegekend in 2006)
 • Kolonel der Koninklijke Marechaussee en Stalmeester van Z.M. de Koning Bert Wassenaar (toegekend in 2009)
 • Eerste luitenant (R) der Huzaren drs Elias Woudenberg (toegekend in 2014)

 

De erepenning in Zilver werd aan overste Winkelman aangeboden 'als dank voor het enthousiasme en de professionaliteit waarmee hij gedurende vele jaren heeft bijgedragen aan de bevordering van de militaire ruitersport, onder andere als samensteller van 'Et à ceux qui les montent', als initiatiefnemer van het Militair Ruiterbewijs en als jurylid bij vele militaire kampioenschappen', met op de keerzijde de inscriptie 'volhardend'.

 

De erepenning in Goud werd aan luitenant Woudenberg aangeboden 'als dank voor de onbaatzuchtige inzet waarmee hij heeft bijgedragen aan de bevordering van de militaire ruitersport en met name voor de vele jaren waarin hij dagelijks professioneel ondersteuning is blijven leveren aan het Militair Ruiterbewijs, het Cavalerie Ere-Escorte, de Vijfkamp en de laatste vijf jaar als redacteur ter ondersteuning van het hoofdbestuur van de MRV', met op de keerzijde de inscriptie 'onbaatzuchtig trouw'.

 De erepenning in goud werd voor het eerst uitgereikt in 1903