21 maart 2014  
Nieuwe regels Militair Ruiterbewijs in Zilver, Goud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs (SMR) heeft besloten om de regels voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver (MRbZ) en het Militair Ruiterbewijs in Goud (MRbG) in lijn te brengen met het recent gewijzigde wedstrijdreglement eventing van de KNHS dd 1 maart 2014.

 

De belangrijkste regelwijziging voor MRbZ en MRbG volgt de regelwijziging van de KNHS dat wedstrijdorganisaties kunnen besluiten om in klasse B geen dressuur te organiseren. In dat geval bestaat een samengestelde of eventingwedstrijd in klasse B alleen uit de onderdelen springen en cross-country. Dit zal ook bij klasse B van het Nationaal Militair Kampioenschap (NMK) Eventing op Landgoed Maarsbergen op 4 april 2014 het geval zijn.

 

Daarmee samenhangend heeft de SMR besloten dat, voor wat betreft eventingwedstrijden die in 2014 of later worden verreden, voor MRbZ en MRbG moet worden voldaan aan de eveneens nieuwe KNHS-regel dat een combinatie een voldoende (minimaal cijfer 6 uit 10) moet hebben behaald voor rijstijl in het onderdeel cross-country. Zie voor de te beoordelen elementen bijlage 5 van het wedstrijdreglement eventing.

 

Naast de KNHS-klassen BB, B, L, M en hoger (voorzover aangeboden) blijft het voor ruiters die niet met een eigen paard startgerechtigdheid zijn maar wel het Militair Ruiterbewijs hebben behaald mogelijk om in een separate onderlinge wedstrijd(rubriek) te kwalificeren voor MRbZ of MRbG, waarbij de onderdelen qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk zijn aan de betreffende vereiste klasse. Dit om de route naar MRbG open te houden voor militaire ruiters zonder eigen paard, daar juist de vaardigheid van het terreinrijden op een onbekend paard een klassieke militaire vaardigheid is.

 

De nieuwe regels voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver en Goud zijn vandaag gepubliceerd op www.militairruiterbewijs.nl

 

Klik hier om je aan te melden voor klasse B op het NMK Eventing 2014, of de vergelijkbare onderlinge wedstrijd(rubriek) voor ruiters die niet met een eigen paard startgerechtigdheid zijn maar wel het Militair Ruiterbewijs hebben behaald (NB: in deze link zijn enkele errata in het nieuwsbericht van 1 maart 2014 verbeterd). Klasse BB wordt niet aangeboden. 

 

Met oog op de bovenstaande regelwijziging is de inschrijving voor klasse B en ruiters die niet met een eigen paard startgerechtigdheid zijn maar wel het Militair Ruiterbewijs hebben behaald verlengd tot zondag 23 maart 19:00.

 Korporaal Ryklef Westra, ruiter bij het Cavalerie Ere-Escorte, is sinds 2003 als constructief ontwerper en wedstrijdleider van de cross-country betrokken bij de organisatie van het Nationaal Militair Kampioenschap Eventing