24 januari 2015  
MRV nodigt uit voor open jacht op 7 februari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Afdeling 's-Gravenhage van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) nodigt leden van de MRV uit voor een open jachtrit die op 7 februari in samenwerking met de Triple B Hunt wordt verreden. Deze jacht staat open voor maximaal 30 geüniformeerde ruiters met een Militair Ruiterbewijs.

 

Jagen achter de meute is een uitstekende oefening in terreinrijden, gebaseerd op een traditie met een rijk verleden. Bij een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar op het slip: een lap met een vossengeur die door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor getrokken dat door honden wordt uitgewerkt, gevolgd door ruiters.

 

Dit spoor gaat over een parcours van bossen, akkers en weilanden. De lengte van één spoor (run) ligt tussen drie en zes kilometer. Op een gemiddelde slipjacht worden drie of vier runs verreden met telkens een tussenstop om de honden en paarden op adem te laten komen. Na de laatste run volgt de kill. Tijdens dit afsluitende gedeelte van de jacht mogen de honden zich tegoed doen aan hun prooi: een koeienpens.

 

De jacht vindt plaats in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Dit natuurgebied ten oosten van Roermond wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland en is onderdeel van het ca. 10.000 hectare grote Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette.

 

In het Meinweggebied zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap. Bij deze jacht worden geen sloten of heggen gesprongen. Klik hier voor een opname te paard van de Nieuwjaarsjacht begin dit jaar in hetzelfde gebied.

 

De meet is om 13.00 bij Rijstal Venhof in Herkenbosch, waar vooraf kan worden geluncht en na afloop wordt gedineerd. De jacht zelf duurt circa drie uur. Het tenue is DT-Rij, jachtrok of KNHS-wedstrijdtenue dressuur. Ruiter en paard kunnen voorafgaand aan en na afloop van de jacht ter plaatse overnachten. Ook staan door tussenkomst van de Afdeling 's-Gravenhage een beperkt aantal huurpaarden ter beschikking.

 

Belangstellenden kunnen zich tot en met 31 januari melden bij de voorzitter van de Afdeling 's-Gravenhage, Luitenant-kolonel der Cavalerie Harry Kampen (klik hier). Kostenindicaties (alle bestellingen via Overste Kampen):

 

 • capgeld: €30
 • lunch + diner: €35
 • lunch + diner + paardhuur: €125
 • overnachting: €45 per nacht (gites)
 • box overdag voor eigen paard: €10
 • box voor overnachting eigen paard: €18 per nacht (volpension).


Huzaar 1 (R) ir André Olthof: 'Ik ben sinds vier jaar lid van de Midland Hunt, een van de vier Nederlandse slipjachtverenigingen, naast de Veluwe Hunt, de KNJV en de Jachtvereniging Soestdijk. Het mooie aan de slipjacht is dat je de hele dag lekker aan het buitenrijden bent, op plekken waar je normaal nooit mag komen. Je gaat met een cadans door het veld en komt natuurlijke hindernissen tegen waar je anders nooit mee te maken krijgt.

 

Na een aantal jachten komt er een moment dat je veel vertrouwen krijgt in hoe je paard daarop reageert. Dan leer je het terrein te lezen en daarop te sturen. Dan ga je ook meer kijken naar wat de honden doen, en met de honden rijden. Wat ik ook mooi vind is de traditie die erbij hoort: de kleding, de étiquette. Je maakt afspraken met elkaar, en daar houd je je ook aan. Denk aan de volgorde in het veld en de afstand tot de honden en de anderen. Daarmee zorg je ook voor veiligheid. Ik heb er nu al zin in!'.

 Huzaar André Olthof behaalde het Militair Ruiterbewijs in 2012, het Militair Ruiterbewijs in Zilver in 2013 en is sinds 2012 ruiter bij het Cavalerie Ere-Escorte