23 september 2014  
Inschrijving Sint-Hubertusjacht Limburg nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Afdeling 's-Gravenhage van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) nodigt leden van de MRV uit voor een Sint-Hubertusjacht die op zaterdag 18 oktober in samenwerking met de Triple B Hunt wordt verreden. Deze slipjacht staat open voor maximaal 30 geüniformeerde ruiters met een Militair Ruiterbewijs.

 

Jagen achter de meute is een uitstekende oefening in terreinrijden, gebaseerd op een traditie met een rijk verleden. Bij een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar op het slip: een lap met een vossengeur die door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor getrokken dat door honden wordt uitgewerkt, gevolgd door ruiters.

 

Dit spoor gaat over een parcours van bossen, akkers en weilanden. De lengte van één spoor (run) ligt tussen drie en zes kilometer. Op een gemiddelde slipjacht worden drie of vier runs verreden met telkens een tussenstop om de honden en paarden op adem te laten komen. Na de laatste run volgt de kill. Tijdens dit afsluitende gedeelte van de jacht mogen de honden zich tegoed doen aan hun prooi: een koeienpens.

 

De Sint-Hubertusjacht vindt plaats in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Dit natuurgebied ten oosten van Roermond wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland en is onderdeel van het ca. 10.000 hectare grote Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. In het Meinweggebied zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap. Bij deze jacht worden geen sloten of heggen gesprongen.

 

Een Sint-Hubertusjacht markeert de opening van het jachtseizoen en wordt verreden rond de naamdag van de Heilige Hubertus, schutspatroon van de jacht. Veelal vindt er ook een inzegening van paarden, honden en ruiters plaats. Klik hier voor foto's van de Sint-Hubertusjacht 2012 en hier voor een helmcameraopname van een jacht begin dit jaar, beide in hetzelfde gebied.

 

De meet is rond het middaguur bij Rijstal Venhof in Herkenbosch, waar vooraf kan worden geluncht en na afloop wordt gedineerd. De jacht zelf duurt circa drie uur. Het tenue is DT-Rij of jachtrok. Ruiter en paard kunnen voorafgaand aan en na afloop van de jacht ter plaatse overnachten. Ook staan door tussenkomst van de Afdeling 's-Gravenhage een beperkt aantal huurpaarden ter beschikking.

 

Belangstellenden dienen zich uiterlijk 6 oktober te melden bij de voorzitter van de Afdeling 's-Gravenhage, Luitenant-kolonel der Cavalerie Harry Kampen (klik hier). Kostenindicaties (alle bestellingen via Overste Kampen):

 

 • capgeld: €30
 • lunch + diner: €35
 • lunch + diner + paardhuur: €125
 • overnachting: €45 per nacht (gites)
 • box overdag voor eigen paard: €10
 • box voor overnachting eigen paard: €18 per nacht (volpension).

 

Overste Kampen: 'De Afdeling ’s-Gravenhage heeft een traditie opgebouwd in het organiseren van aantrekkelijke en toegankelijke jachten voor militaire ruiters. De jacht te paard werd van oudsher gezien als een goede voorbereiding van paard en ruiter op de krijg. Tegenwoordig is het een goede voorbereiding voor de samengestelde wedstrijd. Moed, snelheid, uithoudingsvermogen en wederzijds vertrouwen zijn de elementen die de militaire ruiter in de jacht kan aanscherpen en onderhouden. Aanmeldingen zullen met genoegen worden ontvangen'.

 Huzaar Detlev Grin, een ervaren jachtruiter, behaalde dit jaar het Militair Ruiterbewijs op het door de Afdeling 's-Gravenhage georganiseerde examen in Nootdorp