14 april 2014  
Inschrijving NMK Eventing (L+M) nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Morgenochtend, dinsdag 15 april, opent de inschrijving voor het Nationaal Militair Kampioenschap (NMK) Eventing 2014 in de klassen L en M, die op zaterdag 31 mei op Landgoed Maarsbergen worden verreden. Klasse B is op 4 april verreden (klik hier).

 

Het NMK Eventing wordt onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) georganiseerd als onderdeel van Eventing Maarsbergen, een van de mooiste eventingwedstrijden op de kalender van de KNHS. Deelnemers in de klassen L en M dienen conform de regels van de KNHS startgerechtigd te zijn. Prestaties op het NMK Eventing tellen mee voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver en Goud.

 

Eventing is het meest allround-onderdeel van ruitersport, waarbij ruiter en paard in drie disciplines presteren. De cross-country is het derde onderdeel, na dressuur en springen. De cross gaat over een parcours van enkele kilometers, waarbij ongeveer 25 vaste hindernissen worden genomen. Dit onderdeel vergt een optimale samenwerking tussen ruiter en paard, waarbij wederzijds vertrouwen de basis vormt.

 

Niveau L dit jaar ook toegankelijk zonder startpas 

De MRV maakt het dit jaar mogelijk voor militaire ruiters die geen startpas hebben om op niveau L mee te dingen naar de titel Militair Kampioen Eventing. Dit omdat terreinrijden op een niet-eigen paard een typisch militaire vaardigheid is en eventing wordt gezien als het hoogste niveau van de militaire ruitersport (klik hier). De vereisten aan ruiter en paard liggen echter zoveel mogelijk in lijn met de regels van de KNHS.

 

Hiervoor opent de MRV een onderlinge rubriek die qua spronghoogte, beoordeling en puntentelling gelijk is aan KNHS-klasse L. Het klassement wordt in handicap samengevoegd met de militaire ruiters die uitkomen in KNHS-klassen L en M. De voorwaarden om in deze onderlinge rubriek op niveau L uit te mogen komen zijn:

 

  • zowel de ruiter als het paard zijn individueel (maar niet noodzakelijk als combinatie) volgens de regels van de KNHS minimaal startgerechtigd in klasse L (eventing) of
  • de ruiter heeft het Militair Ruiterbewijs in Goud behaald en zowel de ruiter als het paard hebben individueel (maar niet noodzakelijk als combinatie) minimaal drie KNHS-eventingwedstrijden in klasse B (of hoger) en/of onderlinge rubrieken (van militaire eventingwedstrijden van de MRV) op niveau B foutloos uitgereden, waarbij de laatste relevante prestatie uiterlijk drie jaar voorafgaand aan het NMK Eventing is geleverd.

 

Om uit te kunnen komen in de onderlinge rubriek op niveau L dient de ruiter uiterlijk twee weken voorafgaand aan de wedstrijd bij het hoofdbestuur van de MRV aangetoond te hebben dat hij of zij aan een van de bovenstaande eisen voldoet. De contactpersoon hiervoor is de topsportcoördinator (klik hier).

 

Klik:

  • hier voor een impressie van de hindernissen tijdens het NMK Eventing 2013
  • hier voor de regels voor het Militair Ruiterbewijs in Zilver en Goud
  • hier voor de historische lijst met Militair Kampioenen Samengestelde Wedstrijd / Military / Eventing sinds 1903
  • hier om je aan te melden en hier voor het inschrijfformulier (NB: vermeld op het inschrijfformulier 'aanmelding NMK Eventing 2014' en waar van toepassing 'onderlinge rubriek, niveau L'). Deadline: 17 mei 2014. 

 Sergeant Wim Willemsen won precies 40 jaar geleden, in 1974, met het paard Injun Lady op Landgoed Den Treek het Militair Kampioenschap Samengestelde Wedstrijd, de voorganger van het NMK Eventing. Hij ontving hiervoor het Militair Ruiterbewijs in Goud en is tegenwoordig examinator bij de Stichting Militair Ruiterbewijs