15 maart 2014  
Inschrijving examens 4 mei 2014 nu open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zondag 4 mei organiseert de Stichting Militair Ruiterbewijs in samenwerking met de Afdeling 's-Gravenhage van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' het eerste examen van 2014. Op deze dag kan zowel het Militair Ruiterbewijs (MRb) als het Militair Ruiterbewijs in Zilver (MRbZ) worden behaald. Het examen vindt plaats op Hippisch Centrum Nootdorp in Nootdorp.

 

Het MRb-examen toetst onder andere de vaardigheid in het rijden met getrokken sabel, zoals bij de Grote Ceremoniën van Staat gebruikelijk is. De rijproeven, examenregels en inschrijfformulieren voor het MRb-examen en de MRbZ-Caprilliproef zijn te vinden op www.militairruiterbewijs.nl. De inschrijving sluit zondag 12 mei 2014 om 19:00.

 

Luitenant-kolonel der Cavalerie Harry Kampen, voorzitter van de Afdeling 's-Gravenhage: 'Een ruiter in militair tenue valt op. Iedere bereden vertegenwoordiger van Defensie dient daarom door zijn of haar manier van rijden en militair optreden een waardig ambassadeur te zijn. Het MRb draagt daar aan bij. Het MRb wordt ook niet weggegeven, blijkens de niet verwaarloosbare aantallen ruiters die voor het eerste examen zakken. Juist de combinatie van dressuur, springen, behendigheid met de sabel en de juiste militaire uitstraling wordt nogal eens onderschat. De Haagse Afdeling faciliteert daarom oefeningen in de ’s-Gravenhaagsche Stadsrijschool èn op de examenlocatie, Hippisch Centrum Nootdorp. Alle ruiters met ambitie zullen met genoegen worden ontvangen'.

 

De tweede en laatste gelegenheid om in 2014 het MRb te behalen is op zondag 28 september op Militair Ruitersportcentrum Marcroix in Amersfoort.

 

Naast het MRb kan het Militair Ruiterbewijs in Zilver of Goud dit jaar worden behaald tijdens de volgende evenementen:

 

  1. vrijdag 4 april 2014: Nationaal Militair Kampioenschap Eventing (klasse B) op Landgoed Maarsbergen in Maarsbergen
  2. zondag 31 mei 2014: Nationaal Militair Kampioenschap Eventing (klasse L en M) op Landgoed Maarsbergen in Maarsbergen
  3. vrijdag 13 juni 2014: Nationaal Militair Kampioenschappen Dressuur en Springen op Stal Groenendaal in Bunschoten
  4. zaterdag 28 juni 2014: NK Olympische Moderne Vijfkamp (Coubertin Cup) op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem
  5. zondag 20 juli 2014: militaire eventingwedstrijd Afdeling Havelte op Manege Hoogenweg in Hardenberg
  6. zondag 28 september 2014: examen Militair Ruiterbewijs in Zilver op Militair Ruitersportcentrum Marcroix in Amersfoort.

 

De Stichting Militair Ruiterbewijs is opgericht met support van de drie Bereden Wapens: Artillerie, Cavalerie en Koninklijke Marechaussee. De examens staan open voor actief dienende en voormalige beroepsmilitairen en reservisten uit alle krijgsmachtdelen. Meer informatie op www.militairruiterbewijs.nl.

 Wachtmeester Romboud Zielman, ruiter en hoefsmid bij het Cavalerie Ere-Escorte, behaalde het Militair Ruiterbewijs op Hippisch Centrum Muiderberg