20 december 2013  
Van de voorzitters van de MRV en de SMR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

'Wij kijken terug op een goed jaar voor de militaire ruitersport met een recordaantal evenementen.

 

Op 30 januari ontving de huidige Chef Militaire Huis van Z.M. de Koning, Generaal-majoor Henk Morsink, samen met de Stalmeester van Z.M. de Koning, Kolonel Bert Wassenaar, de kandidaten die in 2012 een Militair Ruiterbewijs hadden behaald, op het Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen, waar zij werden rondgeleid. Wij danken Generaal Morsink voor het voortzetten van deze traditie en zijn inzet voor de militaire ruitersport en hopen hem ook na het verlaten van de actieve militaire dienst terug te zien.

 

Bij de drie examens en de militaire wedstrijden dit jaar behaalden twaalf kandidaten het Militair Ruiterbewijs, achttien het Militair Ruiterbewijs in Zilver en zes het Militair Ruiterbewijs in Goud. In totaal zijn daarmee sinds de instelling van het Militair Ruiterbewijs in 2002 207 Militair Ruiterbewijzen, 117 Militair Ruiterbewijzen in Zilver en 42 Militair Ruiterbewijzen in Goud uitgereikt aan 245 gebrevetteerde ruiters.

 

Het seizoen werd in maart geopend met een indoor in Amersfoort.

 

Eind mei werd het NMK Eventing verreden op Landgoed Maarsbergen, waar een goed deelnemersveld gastvrij werd ontvangen. Begin juni werden de NMKs Dressuur en Springen op Stal Groenendaal in Bunschoten gehouden. Voor het eerst werden deze kampioenschappen gecombineerd met een internationale wedstrijd, waar een Franse équipe aan deelnam. Als Nationaal Militair Kampioenen onderscheidden zich in 2013:

 

  • dressuur: Sergeant 1 van de Koninklijke Luchtmacht Anna Goinga

 

In juni werd de tweejaarlijkse Waterloorit gereden door een vijftigtal ruiters, waaronder naast de Nederlanders ook Belgen, Britten, Duitsers en Fransen.

 

De eventing in Hardenberg werd voor de derde keer georganiseerd, waarbij één van de deelnemers het Militair Ruiterbewijs in Goud behaalde.

 

Aan de Coubertin Cup, tevens NK Olympische Moderne Vijfkamp, namen 50 sporters uit tien landen deel, waaronder een groep militaire ruiters.

 

De Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) werd dit jaar in de omgeving van Oirschot georganiseerd door de Stichting MPTTP, ondersteund door de 13e Brigade. Een prachtige gevarieerde tocht, die door bossen, heide en de bebouwde kom van het historische Oirschot voerde. Naast Nederlanders namen ook Belgische, Duitse, Engelse en Franse teams deel. 

 

Op Prinsjesdag begeleidden de ere-escortes van de Cavalerie en de Marechaussee voor het eerst onze nieuwe Koning naar de Ridderzaal.

 

In november begeleidde de afdeling ‘s Gravenhage in het kader van de vieringen '200 jaar Koninkrijk' de Prins van Oranje (in de persoon van Huub Stapel) van Scheveningen naar de Residentie.

 

De MRV is dit jaar meer gaan samenwerken met de Stichting KMSV-Fonds (de rechtsopvolger van de Koninklijke Militaire Sportvereeniging), een relatie die we de komende jaren verder hopen uit te bouwen.

 

Het militaire ruitersportjaar werd afgesloten met een goed georganiseerde 'Grote Prijs van Vliegbasis Volkel', een indoor springwedstijd in het plaatsje Zeeland, waar een dertigtal deelnemers met veel plezier op terugkijkt.

 

Al met al, dankzij de inzet van ruiters en vrijwilligers, een succesvol 2013 voor de militaire ruitersport. Ook volgend jaar wordt er weer een vol en gevarieerd programma voor u georganiseerd. De besturen van de Militaire Ruitersportvereniging “Te Paard!” (MRV) en de Stichting Militair Ruiterbewijs wensen u een goed en gezond hippisch 2014 toe.'

 

De voorzitters:

 

Brigadegeneraal der Cavalerie bd Paul Kautz (MRV)

Generaal-majoor der Cavalerie bd jhr Harm de Jonge (SMR).

 Een ruiter van de Franse militaire équipe, die op 7 juni deelnam aan de International Military Showjumping Championship, gecombineerd met het NMK Springen 2013 in Bunschoten