13 december 2013  
MRV nodigt uit voor Nieuwjaarsjacht op 4 januari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Afdeling 's-Gravenhage van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' (MRV) nodigt alle leden van de MRV uit voor een Nieuwjaarsjacht op zaterdag 4 januari 2014 in samenwerking met de Triple B Hunt. Deze slipjacht staat open voor maximaal 30 geüniformeerde ruiters met een Militair Ruiterbewijs.

 

Jagen achter de meute is een uitstekende oefening in terreinrijden, gebaseerd op een traditie met een rijk verleden. Bij een slipjacht wordt niet op dieren gejaagd, maar op het slip: een lap met een vossengeur die door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor getrokken dat door honden wordt uitgewerkt, gevolgd door ruiters.

 

Dit spoor gaat over een parcours van bossen, akkers en weilanden. De lengte van één spoor (run) ligt tussen drie en zes kilometer. Op een gemiddelde slipjacht worden drie of vier runs verreden met telkens een tussenstop om de honden en paarden op adem te laten komen. Na de laatste run volgt de kill. Tijdens dit afsluitende gedeelte van de jacht mogen de honden zich tegoed doen aan hun prooi: een koeienpens.

 

De Nieuwjaarsjacht vindt plaats in Nationaal Park De Meinweg in Limburg. Dit natuurgebied ligt ten oosten van Roermond, wordt aan drie kanten omsloten door Duitsland en is onderdeel van het ca. 10.000 hectare grote Duits-Nederlandse grenspark Maas-Swalm-Nette. Het Nationaal Park De Meinweg heeft een oppervlakte van ca. 1.800 hectare. In het Meinweggebied zorgen bossen, heide, vennen en beekdalen voor een gevarieerd landschap. Bij deze jacht worden geen sloten of heggen gesprongen.

 

De meet is rond het middaguur bij Rijstal Venhof in Herkenbosch, waar vooraf kan worden geluncht en na afloop zal worden gedineerd. De jacht zelf zal circa drie uur duren. Het tenue is DT-Rij. Het is voor ruiter en paard mogelijk om voorafgaand aan en na afloop van de jacht ter plaatse te overnachten. Ook staan door tussenkomst van de Afdeling 's-Gravenhage een beperkt aantal huurpaarden ter beschikking.

 

Belangstellenden dienen zich uiterlijk 24 december 2013 te melden bij de voorzitter van de Afdeling 's-Gravenhage, Luitenant-kolonel der Cavalerie Harry Kampen (klik hier).

 

Enkele kostenindicaties (alle bestellingen via Overste Kampen):

 

  • capgeld: €30
  • lunch + diner: €35
  • lunch + diner + paardhuur: €125
  • overnachting: €45 per nacht (gites)
  • box overdag voor eigen paard: €10
  • box voor overnachting eigen paard: €18 per nacht (volpension). 

 

Björn van Vlerken, huntsman van de Triple B. Hunt: 'Jagen achter de meute is een van de mooiste takken van de paardensport. Het is uitdagend, sociaal, niet competitief, traditioneel en stijlvol. Je komt als ruiter op plekken waar je normaal geen toestemming voor krijgt, komt in contact met nieuwe mensen en geniet samen van het werk van de honden en de paarden. Bij de Triple B jagen we zoveel mogelijk volgens de Engelse tradities. Dat uit zich in onze kleding, hoornsignalen, fox hounds, in alles. Verder is bij ons gezelligheid en onderlinge vriendschap zeer belangrijk.

 

De jacht van 4 januari 2014 kenmerkt zich door toegankelijkheid - zowel financieel als ten aanzien van de vereiste rijvaardigheid. Precies een jaar geleden heeft de MRV ook met ons meegejaagd in hetzelfde gebied (klik hier). Het was een prachtige jacht, en het diner na afloop was onvergetelijk. De MRV is ook in 2014 weer van harte welkom!'. 

 De foxhounds van de Triple B zijn in staat om gedurende de hele jacht net zo lang en snel als de paarden door het terrein te gaan