22 november 2013  
MRV heet KMSV-Fonds welkom op website

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Militaire Ruitersportvereniging ‘Te Paard!’ (MRV) verwelkomt de Stichting KMSV-Fonds met een eigen pagina op www.militaireruitersport.nl. Het KMSV-Fonds is de rechtsopvolger van de Koninklijke Militaire Sport-vereeniging (KMSV), de directe voorganger van de in 1956 opgerichte MRV. 

 

Via de nieuwe pagina (te vinden onder de knop 'Landelijke koepel > Stichting KMSV-Fonds') zal uniek, recent herontdekt historisch materiaal worden gepubliceerd over de rijke geschiedenis van de (militaire) ruitersport, teruggaand tot 1886. Het KMSV-Fonds en de MRV willen zo het historisch erfgoed van de hippische sport toegankelijker maken en ruiters tot meer participatie en hogere prestaties blijven inspireren.

 

Het KMSV-Fonds komt voort uit de op 24 april 1886 opgerichte Koninklijke Militaire Sportvereeniging (KMSV). De KMSV bevorderde destijds met name het rijden over hindernissen en door het terrein: jachtritten, terreinritten, rallies, cross-countries, steeple chases, dressuurproeven, spring-concoursen, een- of meerdaagse afstandsritten en samengestelde wedstrijden / militaries.

 

Mede door deze uitgebreide oefening werden door Nederlandse (militaire) ruiters aanzienlijke topsportprestaties bereikt, met als hoogtepunt twintig Olympische medailles voor twaalf leden van de KMSV (tien maal goud, zeven maal zilver en drie maal brons) op de Olympische Spelen van 1924 (Parijs), 1928 (Amsterdam), 1932 (Los Angeles) en 1936 (Berlijn).

 

Wellicht de bekendste van hen was de latere Luitenant-generaal der Cavalerie en Adjudant-generaal van H.M. de Koningin Charles Pahud de Mortanges, die vier maal Olympisch goud in de samengestelde wedstrijd (thans eventing) behaalde, waaronder drie maal met het paard Marcroix, waarnaar het Militair Ruitersportcentrum op de Bernhardkazerne in Amersfoort is vernoemd.

 

Het KMSV-Fonds stelt zich ten doel de beoefening van de rijkunst en de ruitersport door militairen te bevorderen en financieel te steunen. Het Fonds verleent op aanvraag (een bescheiden) financiële ondersteuning aan van jaar tot jaar verschillende initiatieven in de militaire ruitersport.

 

Recente voorbeelden zijn donaties aan de Militaire Ruitersportvereniging ‘Te Paard!’ en gelieerde organisaties, onder andere voor de Nationaal Militair Kampioenschappen Dressuur, Springen en Eventing en het Nederlands Kampioenschap Olympische Moderne Vijfkamp (de Coubertin Cup).

 

Het bestuur van het KMSV-Fonds bestaat uit:

 

  • Engelbert van der Hoog, Luitenant-kolonel der Cavalerie: voorzitter
  • Elias Woudenberg, Eerste luitenant (R) der Huzaren: secretaris
  • Harke In den Kleef, Majoor (R) der Huzaren: penningmeester.

 

Aanvragen dienen jaarlijks uiterlijk 1 januari schriftelijk onderbouwd bij het bestuur te worden ingediendCorrespondentie: Stichting KMSV-Fonds, Postbus 1, 1390 AA Abcoude.

 Generaal Charles Pahud de Mortanges won als jonge luitenant de Vierdaagse Afstandsrit Amersfoort-Groningen (246 km te paard) op 6 september 1930 met het paard Henk (foto: Fotoboek 1930 van de KMSV, Cavaleriemuseum)