2 september 2013  
Coubertin Cup: 50 deelnemers uit 10 landen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afgelopen zaterdag 31 augustus werd op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem de Coubertin Cup, tevens NK Olympische Moderne Vijfkamp 2013 georganiseerd. In totaal namen 50 sporters uit 10 landen deel, waaronder een groep militaire ruiters.

 

De Olympische Moderne Vijfkamp is in 1916 door baron Pierre de Coubertin geÏntroduceerd als vast onderdeel op de Olympische Spelen. Het is een uitdagende multisport gebaseerd op de klassieke basisvaardigheden van de bereden militair, die bestaat uit vijf onderdelen die op één dag in de volgende volgorde worden afgelegd: 

 

  1. schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
  2. zwemmen: 200m vrije slag (100m voor 30+)
  3. paardrijden: springparcours op 90-120 cm op een geloot paard, en
  4. schieten: 4x5 schoten met luchtdrukpistool op 10m afstand (3x5 schoten voor 30+), gecombineerd met
  5. lopen: 4x800m veldloop (3x800m voor 30+).

 

Ruiters die naast het Militair Ruiterbewijs ook de eis voor het onderdeel paardrijden voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp behalen, scoren hiermee punten op weg naar het Militair Ruiterbewijs in Goud. Deze eis werd behaald door Ritmeester (R) jhr Maurits van der Goes en Eerste luitenant (R) der Huzaren Elias Woudenberg.

 

Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF is een van de vijf onderscheidingen voor fysieke prestaties die op het uniform mogen worden gedragen. De overige vier zijn het Elfstedenkruis, het Vierdaagsekruis, de Nationale Sportmedaille NOC*NSF en het TMPT-Kruis. Van de deelnemende militaire ruiters behaalde alleen Eerste luitenant (R) der Huzaren Elias Woudenberg alle eisen voor het Vijfkampkruis (voor de 3e keer).

 

Tot dusverre hebben slechts 15 gebrevetteerde militaire ruiters het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp behaald. Allen zijn vermeld op www.militaireruitersport.nl, onder Militaire Ruitersport > Olympische Moderne Vijfkamp

 

De laatste gelegenheid om dit jaar het Militair Ruiterbewijs, het Militair Ruiterbewijs in Zilver of het Militair Ruiterbewijs in Goud te behalen is: 

 

  • zaterdag 12 oktober 2013: MRb-examen en MRbZ-Caprilliproef op de Manege Korps Rijdende Artillerie in 't Harde (klik hier).

 Luitenant Elias Woudenberg tijdens het springen op een geloot paard in de Moderne Vijfkamp op Papendal