28 juni 2013  
Inschrijving Militaire Prestatietocht te Paard open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 6 september 2013 wordt de 13e Militaire Prestatietocht te Paard (MPTTP) georganiseerd op en rond de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck-kazerne in Oirschot. De inschrijving is inmiddels geopend via www.mpttp.nl.

 

De MPTTP is een onder auspiciën van de Militaire Ruitersportvereniging 'Te Paard!' georganiseerde ééndaagse oriëntatietocht te paard met aparte proeven, waarbij deelname en het op goede wijze afleggen van de afstand prevaleren boven tijdrijden en winnen. De MPTTP berust op vier pijlers: welzijn, kameraadschap, veiligheid en sportiviteit.

 

In de praktijk betekent dit dat de deelnemers met hun paarden zo goed mogelijk over een gemarkeerde, grotendeels ruiterroute door verschillende terreinen dienen te rijden, waarbij de paarden te allen tijde fit to continue dienen te zijn. Dit wordt gecontroleerd door een team van juryleden, bestaande uit onder meer dierenartsen, hoefsmeden en harnachementdeskundigen.  

 

Er zijn drie routes: de longtrail (35-40 km), de shorttrail en de route voor koetsen (beide 18-25 km). Naast het parcours leggen de deelnemers facultatief een aantal proeven af, waaronder boogschieten, pistoolschieten (licht kaliber), springen, ringsteken, oefenhandgranaatgooien, een laagdrempelig spring-parcours en een kennistest. Ook wordt de controle over het paard getoetst, zelfs bij het geluid van een MiG-21 uit de jaren '60. De avond wordt afgesloten met een koloniale maaltijd. Kortom: een sportieve en gezellige dag.  

 

Deelname staat open voor militairen, andere geüniformeerden en burgermedewerkers van Defensie (al dan niet in actieve dienst) en hun relaties en vrienden. Deelnemers dienen zelf te zorgen voor paarden en starten in teams van vier tot zeven personen. De inschrijfkosten bedragen €35 per deelnemer. De inschrijving sluit bij 140 deelnemers.

 

Luitenant-kolonel van de Verbindingsdienst bd John Suijkerbuijk, voorzitter Stichting Militaire Prestatietocht te Paard: 'Op 6 september volgt de inmiddels 13e editie van de unieke Militaire Prestatietocht te Paard. De MPTTP is voortgekomen uit een destijds bijzondere editie van de Tweedaagse Militaire Prestatietocht (TMPT) van de KVNRO, waarvan een deel te paard kon worden afgelegd. Hoewel het evenement een militair karakter heeft, wordt ook de verbinding gezocht met andere geüniformeerden en de lokale samenleving.

 

We proberen de trails en proeven elk jaar op een andere locatie te organiseren opdat de deelnemers steeds in een andere omgeving kunnen rijden. Zo werden eerdere edities van de MPTTP verreden in Papendal, Ede, ’t Harde, Den Haag en Amersfoort. Dit jaar zijn we voor het eerst te gast in Oirschot. Wij hopen net als voorgaande jaren op een groot deelnemersveld. Dit jaar nemen er zelfs militaire en politieteams deel uit Frankrijk, België, Engeland en Duitsland. Klik hier voor meer informatie en om in te schrijven.Van harte welkom!'.

 Generaal Henk Morsink, Adjudant-generaal van Z.M. de Koning en Chef Militaire Huis, neemt regelmatig deel aan de MPTTP