5 april 2013  
Te Paard naar de Leeuw van Waterloo: 15-16 juni

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 15 en 16 juni 2013 zal de 22e herdenkingsrit van de veldslagen bij Quatre-Bras en Waterloo plaatsvinden. Napoleon Bonaparte werd hier op 18 juni 1815 definitief verslagen door een combinatie van Britse, Nederlandse, Hannoveraanse en Pruisische legers. De Slag bij Waterloo markeerde het einde van een reeks oorlogen en een keerpunt in de Europese geschiedenis.  

 

De Waterloorit wordt georganiseerd onder auspiciën van de Vereniging Officieren Cavalerie (VOC), in nauwe samenwerking met officieren van de Belgische Cavalerie. In totaal zullen naar verwachting een veertigtal officieren van de Cavalerie van de toenmalige geallieerden (Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland / België) en de toenmalige tegenstander (Frankrijk) deelnemen.

 

De deelnemers worden op zaterdagmorgen ontvangen door Zijner Majesteits Ambassadeur in zijn residentie (tenue: DT). Na het bezoek aan de ambassadeur is er een gezamenlijke lunch, gevolgd door een korte excursie: dit jaar naar het Wellingtonmuseum. De eerste dag wordt afgesloten met een galadiner in de Koninklijke Club der Officieren van het Regiment der Gidsen / Club des Guides (tenue: Attila / AT; voor partners avondkleding, dames lang).

 

Zondagochtend vangt de rit vroeg aan vanuit manege La Gaillemarde in La Hulpe naar 'De Leeuw' in Waterloo (tenue: DT-Rij met cap). Deze 28 ton zware gietijzeren leeuw is door Koning Willem I na de slag bij Waterloo als eerbetoon aan zijn zoon, de Prins van Oranje, geplaatst op het slagveld, daar waar de Prins gewond raakte. Na een korte pauze wordt de terugtocht aanvaard en na ongeveer vijf uur in het zadel kan op de manege worden genoten van een buffet en Belgisch bier.

 

Het streven is een gezellig, sportief, leerzaam en stijlvol weekend voor de ruiters en hun partners, wier aanwezigheid bijzonder op prijs wordt gesteld. Kostenindicatie: lunch en excursie op 15 juni €35; galadiner in de Club des Guides op 15 juni €70; overnachting 15-16 juni in een tweepersoonskamer in het Thon Hotel EU inclusief ontbijt €83 (voor één of twee personen); eventuele paardhuur op 16 juni €120; buffet op 16 juni €30.

 

Aanmelden voor 20 april bij Majoor (R) der Huzaren Harke in den Kleef (E: indenkleef@planet.nl) voor het reserveren van paarden, maaltijden en kamers. Gelet op het beperkte aantal beschikbare paarden wordt het meenemen van een eigen paard aangemoedigd; goede stalling is aanwezig.