11 mei 2012  
Inschrijving Olympische Moderne Vijfkamp open

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De inschrijving voor de Dutch Open Coubertin Cup, tevens NK Olympische Moderne Vijfkamp 2012, is nu geopend en sluit vrijdag 1 juni 2012. Deze wedstrijd zal op zaterdag 30 juni 2012 door de KNSA worden georganiseerd op Nationaal Sportcentrum Papendal in Arnhem. 

 

Dit is de gelegenheid om in Nederland deel te nemen aan een complete Olympische Moderne Vijfkamp. Het is jaarlijks ook de enige wedstrijd waarop in deze tak van sport het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF, een van de vier onderscheidingen voor fysieke prestaties die militairen op het uniform mogen dragen (klik hier), kan worden behaald. 

 

Ruiters die naast het Militair Ruiterbewijs ook de eis voor (alleen) het onderdeel paardrijden voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp behalen, scoren hiermee punten op weg naar het Militair Ruiterbewijs in Goud (klik hier).   

 

De Olympische Moderne Vijfkamp is sinds 1916 een echte Olympische sport, gebaseerd op de basisvaardigheden van de bereden militair, en bestaat uit de volgende onderdelen:

 

 • schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer
 • zwemmen: 200 of 100 m vrije slag (afstand afhankelijk van leeftijd)
 • paardrijden: 12 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard (klik hier)
 • combined event (lopen + schieten): 3 of 2 maal 1 km veldloop (afstand afhankelijk van leeftijd) gecombineerd met het treffen van maximaal vijf doelen met luchtdrukpistool op 10m afstand (klik hier).

 

Ritmeester (R) der Huzaren Antoon Splinter, penningmeester KNSA: '30 juni is een fantastische gelegenheid om tijdens het evenement Schietsport Totaal in de sportieve ambiance van Nationaal Sportcentrum Papendal kennis te maken met de prachtige vijfkamp en wellicht zelfs het kruis te halen. Het is dit jaar bovendien voor het eerst dat de wedstrijd op één dag wordt georganiseerd'. 

 

De volgende gebrevetteerde militaire ruiters behaalden eerder het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de (Olympische) Moderne Vijfkamp:

 

 1. Luitenant-generaal der Cavalerie bd Tony van Diepenbrugge
 2. Generaal-majoor der Cavalerie bd Raoul Hoondert
 3. Kolonel der Koninklijke Marechausse en Stalmeester van H.M. de Koningin Bert Wassenaar
 4. Luitenant-kolonel der Cavalerie Engelbert van der Hoog
 5. Luitenant-kolonel der Huzaren Harry Kampen
 6. Majoor der Huzaren bd Frits Piekema
 7. Majoor van de Logistieke Dienst Mark van de Watering
 8. Ritmeester (R) der Huzaren Antoon Splinter
 9. Eerste luitenant (R) der Huzaren Bart de Boer
 10. Eerste luitenant (R) der Huzaren Otto Klaver
 11. Eerste luitenant (R) der Huzaren Bart Jan Roelofsz
 12. Eerste luitenant van de Technische Dienst Stephan Wildenberg
 13. Eerste luitenant (R) der Huzaren Elias Woudenberg
 14. Sergeant (R) der Mariniers Arjen de Jong en
 15. Rijder 1 Bob van Hout.

 

Klik hier voor de eisen voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp. Klik hier om je in te schrijven. Indien het aantal inschrijvingen het organisatorisch maximale aantal mogelijke deelnemers overschrijdt wordt er geselecteerd op volgorde van ontvangst inschrijvingen. Vragen? Neem contact op met Raymon Willemsen, T 033-4601992, E sportstimulering@knsa.nl. 

 Het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF in de Olympische Moderne Vijfkamp